Pátek, 29. března 2024

Experti vrátí do hry nový Temelín i limity

Experti vrátí do hry nový Temelín i limity
Nezávislá komise v čele s předsedou Akademie věd Václavem Pačesem odtajnila část doporučení k české energetické budoucnosti, která dostanou na stůl ministři Topolánkovy vlády.

"Navrhneme, aby si vláda nechala udělat posudek o vlivu na životní prostředí jak na těžbu hnědého uhlí za limity z roku 1991, tak na stavby nových jaderných bloků," řekl HN Václav Pačes.

Komise ale na své zprávě dále pracuje. Kabinetu ji hodlá předložit až koncem června.

Námětů pro vládu bude víc. "Hlavně doporučíme zaměřit se na úspory energií a na legislativní podporu energeticky méně náročných technologií. Především je podle nás velký potenciál v možném zvyšování účinnosti uhelných elektráren," dodává šéf komise.

Václav Pačes varuje před přeceňováním závěrů svého týmu, protože ty nebudou pro politiky závazné. "My nejsme a nebudeme tím, kdo vládě řekne, co se má dělat. Jenom říkáme, v čem jsou rezervy a možnosti," brání se pozici rozhodčího sám Pačes. V rozhovoru pro HN navíc uvedl, že cítil na rozhodování komise politický tlak.

Nově vymezené limity?

Pačes připustil, že komise na-vrhne také "narovnání" dnes platných limitů těžby hnědého uhlí.

Přesně to se snaží prosadit Severočeské doly. Firma by chtěla těžit za linií limitů v oblasti Libkovic a na oplátku chce ustoupit s těžbou dál od obcí v jiných místech. "Chceme jen narovnat tu linii, protože nás zbytečně omezuje a respektovat ji je hodně drahé," uvedl marketingový šéf firmy Vladimír Budinský.

Přímo zrušení limitů komise nenavrhne. "To je politické rozhodnutí a s tím ať si poradí politici. My jen řekneme: Zjistěte si, co by to znamenalo," doplňuje Václav Pačes.

Stejně se podle něj komise zachová v případě možné dostavby Jaderné elektrárny Temelín. Na tu se už připravuje i její vlastník, firma ČEZ. "Je možné, že by letos mohlo být zahájeno posuzování projektu jaderné elektrárny a posouzení vlivu na životní prostředí (EIA), záleží to však na tom, zda dostaneme signál, že jaderná energie má určitou podporu. Tímto impulzem by mohly být třeba výstupy z tzv. Pačesovy komise." říká mluvčí ČEZ Eva Nováková. Firma to podle ní udělá bez ohledu na to, jestli se změní postoj politiků k jaderné energetice.

Zatím rozvoj jaderné energetiky zakazuje vládní prohlášení, to se ale může změnit. Někteří politici na to tlačí, aniž by si počkali na závěry Pačesovy komise. "Navrhnu přehodnocení vládního prohlášení, protože jádro potřebujeme," sdělil předseda hospodářského výboru parlamentu Oldřich Vojíř z ODS. Návrh chce podat společně s návrhem nové energetické politiky státu, na které pracuje.

Jádru je nakloněný i ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. "Od roku 2006, kdy vládní prohlášení vznikalo, se situace radikálně změnila. Uhlí je limitováno různými regulacemi, takže co nám zbývá? Nic jiného než jádro," řekl v jednom ze svých posledních rozhovorů v médiích ministr Říman.

Součástí zprávy Pačesovy bude i návrh na ideální mix výrobních zdrojů v oblasti teplárenství. "Na dalším jednání ale budou asi nejkontroverznějším tématem obnovitelné zdroje. Některé představy zelených jsou nereálné," komentovala další jednání komise s experty ředitelka Asociace energetických manažerů Zuzana Šolcová.

Práce finišují

Nezávislá energetická komise představí dnes na konferenci v pražské Městské knihovně odborné veřejnosti dosavadní výsledky své práce. Oficiální zprávu má však předložit až koncem června, dnešní konference je jen součástí jejího dialogu s energetiky, jež má podle tajemníka komise Hynka Berana doplnit údaje, které už komise nasbírala. "Je to jen pracovní jednání," vysvětluje Beran. Komise podle něj do konce června žádné oficiální závěry nezveřejní.

Biochemika Pačese požádal premiér Mirek Topolánek v loňském roce, aby s nezávislými odborníky připravil materiál o energetických možnostech země. Vůbec poprvé se díky tomu někdo kromě výroby elektřiny věnuje také teplárenství a energetické náročnosti dopravy.

Novou energetickou politiku státu má vláda projednat a přijmout v druhé půli letošního roku. Zpráva Pačesovy komise má přitom být klíčovým materiálem.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů