Pátek, 29. března 2024

S viry na odolné bakterie

S viry na odolné bakterie
V boji proti infekcím mohou být viry účinné tam, kde přestávají působit antibiotika.

Bakterie se stávají stále odolnější a nepůsobí na ně žádná antibiotika. To vyvolává problémy při léčbě, kdy lékaři nevědí, jaký lék by měli ještě nasadit, aby pacientovi pomohli.
Vědci ve Skotsku nyní přišli s alternativou k antibiotikům, která může šíření bakterií účinně zastavit. Janice Spencerová a její tým na Strathclydské univerzitě vyvíjejí nylonové stehy obalené bakteriofágy - viry
běžně se vyskytujícími ve vodě, které požírají bakterie a přitom nechávají lidské buňky neporušené. Při novém výzkumu skotský tým zjistil, že stehy obalené bakteriofágy účinně zamezily infekci u živých potkanů.
Bakteriofágy nejsou žádným novým objevem.
Směsi těchto virů používali už ruští lékaři za druhé světové války k léčení vojáků infikovaných bakteriálními onemocněními, například úplavicí nebo gangrénou. Badatelé však brzy přesunuli svou pozornost od bakteriofágů k rychle se rozšiřujícímu poli antibiotik a vyvíjeli nové druhy těchto léčiv pro boj proti stále odolnějším kmenům bakterií.

Zlatá éra antibiotik končí
"V současnosti dospíváme ke konci užitečnosti antibiotik," tvrdí Spencerová. "Než se nové druhy antibiotik dostanou na trh, trvá to nějakou dobu, kdežto bakteriofágy lze snadno izolovat ze zdrojů vyskytujících
se v životním prostředí, například v odpadní vodě."
Ve vodě jsou tito přírodní zabijáci neobyčejně
účinní v požírání bakterií. Virus se spojí s bakterií a vloží do ní svou DNA a replikuje se v hostiteli, až ho zaplní, načež vybuchne a přitom bakterii zničí.
Podle Spencerové je získávání vzorků vody s bakteriofágy snadné. Problémem je udržet molekuly viru aktivní i mimo vodu. V suchém prostředí mají proteiny viru tendenci rozpadat se během několika hodin, čímž ztrácejí účinnost proti bakteriím. Spencerová a její kolegové izolovali bakteriofágy ze vzorků vody a vyvinuli novou metodu, aby je udrželi aktivní. Badatelé testovali účinnost bakteriofágů tím, že vyňali potažené stehy
a umístili je přímo do misky s kulturou plnou bakterií MRSA získaných od pacientů ze tří různých britských nemocnic. Zjistili, že viry zůstaly aktivní až tři týdny a účinně zlikvidovaly 96 procent bakterií v kultuře.
Spencerová prohlašuje, že ačkoli bakteriofágy v boji proti infekci nenahradí antibiotika úplně, mají tyto viry významné výhody.
"Antibiotika jsou širokospektrální a na určité bakteriální kmeny je snazší použít bakteriofágy, když víte přesně, která bakterie infekci způsobila," vysvětluje. "S bakteriofágy se můžete zaměřit na jeden kmen a nebude to působit na žádné jiné bakterie, které mohou chránit buňky."
Syntetický biolog James Collins nedávno vypěstoval viry, které likvidují kolonie bakterií. Collins, profesor biomedicínské techniky na Bostonské univerzitě, uvádí, že technika Spencerové odstraňuje hodně překážek, které v minulosti používání bakteriofágů bránily. "Může to být bakteriofág vázaný k povrchu, takže místo obav, že se virus vstřebá, tuto nesnáz překonávají tím, že použití omezují na povrch," prohlašuje.
"Mám za to, že by na ministerstvu obrany mohl být zájem, aby se tohle brzy používalo k léčení infekcí u vojáků na bojišti."

Využít se dá i jinak
Skotský tým doufá, že mikroskopické kapky bakteriofágů přidá do sprejů a krémů, které po zaschnutí mohou zůstat aktivní a působit proti bakteriální infekci po dlouhou dobu. Badatelé také zkoumají další metody vázání bakteriofágů k polymerům včetně postupu známého jako korónový výboj, který se běžně používá k inkoustovému tisku na plastové tašky pro supermarkety.
Tato metoda spočívá v dávce vysokonapěťové elektřiny, která působí tak, že naruší povrch polymeru. Spencerová tvrdí, že tato technika, na niž získala patent Strathclydská univerzita, může zlepšit vázání polymerových kapek a bakteriofágů.
V současnosti tým jedná s kanadskou biotechnologickou společností Gangagen, která se zabývá způsoby léčby na bázi bakteriofágů, o možnosti využití jejich objevu.

AUTOR: Jenifer Chu
MIT Technology Review
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů