Pátek, 19. dubna 2024

Vznešený mayský Copán

Spolu s karibskými ostrovy nejatraktivnější místo Hondurasu
Vznešený mayský Copán

Mayové představují starobylé záhadné obyvatele Střední Ameriky. Žili na území Yucatánského poloostrova v dnešním Mexiku a dále až po Guatemalu, Salvador a Honduras. Do prvních dvou zemí jsme nahlédli v předchozích vydáních IN magazínu. Pouť ukončíme v Hondurasu, u jehož břehů v roce 1502 přistál Kryštof Kolumbus.

Naše cesta do Hondurasu pokračovala z Guatemala City autobusem po Transamerické dálnici. Jak nám krajina ubíhala, míjeli jsme úrodné nížiny i náhorní plošiny, šplhali se k průsmykům a opět klesali. Do Hondurasu jsme vstoupili hraničním přechodem v El Florido, který je nejblíže k našemu cíli - památkám v Copánu.


Banánová země

V turistickém spěchu s cílem dostat se pokud možno co nejrychleji k pyramidám v Copánu nebo na nádherné pláže severního pobřeží pozná velká část cestovatelů střed země a západní vysočinu jen jakoby rozostřenou ubíhající krajinu okénkem autobusu. A to je, myslím, škoda. Prastaré srdce země, protkané nádhernými a úrodnými údolími, ale také zvlněné horami a lesy plnými borovic, oplývá mnohými pozapomenutými kouzelnými vesničkami i koloniálními městy.

Honduras, původně banánová republika, se v posledních letech stává velkým lákadlem a výzvou pro stále větší množství zahraničních turistů. Rozkládá se od karibského pobřeží přes chladnější horské pásmo ve vnitrozemí na jihozápad ke sluncem vyprahlým plážím Tichého oceánu.

Směrem od západu k východu se krajina pozvolna mění ze zalesněné vysočiny podél hranice s Guatemalou až k pustým savanám a mokřadům tajuplného území zvaného Mosquitie. Je to až k neuvěření, ale téměř čtvrtina území Hondurasu je chráněná. Naštěstí nejvzácnější úseky rezervace jsou vzhledem k odlehlosti i obtížně přístupné, a tak se zde daří uchovat původní ekosystém: nejcennější pásmo mlžného horského lesa a tropického deštného pralesa ve Střední Americe.


Nejdelší známý mayský text

Bylo pozdní odpoledne, když jsme dorazili do městečka Copán Ruinas, které se mělo stát místem odpočinku i noclehu před ranním odjezdem na nedaleké pyramidy. Je to okouzlující městečko se strmými dlážděnými ulicemi a domky s červenými střechami, obklopené temně zelenými pahorky vysočiny. Navzdory stálému přílivu turistů, kteří představují hlavní zdroj příjmů celého města, si dokázalo zachovat příjemnou a nezkaženou atmosféru.

Největším lákadlem západního Hondurasu a pravděpodobně i celé země jsou nádherné pyramidy a další mayské památky v Copánu. Ačkoliv je Copán menší než ostatní velká městská střediska v Guatemale či Mexiku, bývá považován odborníky za jakési "mayské Athény" - tedy centrum umění a vzdělanosti. Pyšní se nádhernými reliéfy, ale také nejlepším muzeem v mayském regionu.


Pyramidy a ostatní památky v lokalitě Copán leží pouhý kilometr východně od městečka Copán Ruinas, místní archeologickou lokalitu nazývají jen Las Ruinas. My sem směřujeme naším autobusem, ale dostanete se sem i pěšky asi za patnáct minut chůze nebo taxíkem, který odjíždí z náměstí Parque Central.

Procházíme vstupní branou za dozoru kouzelně barevných papoušků a pokračujeme alejí stromů až k ústí velkého, vzájemně propojeného obdélníkového prostranství (Plaza Central a Gran Plaza). Celé rozsáhlé náměstí je posázené nádhernými a dokonale zachovanými stélami.

Tato část Velkého náměstí sloužila jako shromaždiště a veřejné prostranství, jehož terasovitě stoupající okraje splývaly s rezidenční čtvrtí. Avšak nejvznešenějšími budovami areálu jsou monumentální chrámy stojící na jižním okraji náměstí, jež se zvedají k Akropoli. Ta byla územím vládnoucí vrstvy a elity města.

Slovutný copánský vládce zvaný Osmnáctý Králík (695 - 738 n. l.) byl nejen mecenášem umění, považoval své město za duchovní srdce mayské civilizace. Právě on je zpodobněn na většině stél a oltářů z místně těženého andezitu na Plaza Central i Gran Plaza.

Jihovýchodním směrem k Akropoli stojí hřiště na pelotu, jedno z nejkrásnějších a největších hřišť klasického období mayských dějin. K jedné jeho stěně je přistavěné slavné hieroglyfické schodiště, zabírající celou západní stranu pyramidy 26 a tvořící 72 kamenných schodů.

Každý blok je větou v mayských znacích - celkem 2200 bloků. Jedná se skutečně o nejdelší známý mayský text. U paty schodiště zpodobňuje stéla M nejen vládce jménem Kouř Lastura, ale také zatmění Slunce z roku 756 n. l. Tento panovník dal vybudovat přilehlou pyramidu zvanou Chrám nápisů a vědci se domnívají, že byl pohřben právě pod ní, i když jeho krypta zatím nebyla objevena.

Z jihozápadního rohu náměstí vede stezka, kterou jsme prošli kolem původního kanalizačního vedení, za nímž se zvedají strmé schody ke skupině paláců zvané Akropole. Tato lokalita, sevřená ze všech stran pyramidami, byla doménou královské rodiny a kněží. Byla obřadním i mocenským srdcem města.

Celý komplex se v průběhu čtyř set let několikrát zvětšil. Chrámy, stavěné jako další vrstva na původních starších stavbách, získávaly jak na výšce, tak i na objemu. A tak se pod celou Akropolí proplétá labyrint tunelů, z nichž dva jsou otevřeny pro veřejnost.


Výzdoba nemající obdoby

Pár metrů odsud stojí rovněž vládní budova Popol-Na a chrám 22, zdobený nádhernými reliéfy kolem dveřních obkladů, jenž sloužil jako "posvátná hora". Právě zde copánská elita prováděla posvátný rituál krvácení z různých částí těla. Pod chrámem leží terasové stěny elegantního Východního nádvoří, které se rovněž může pochlubit nádhernou reliéfní výzdobou: prázdné oční důlky zdejších jaguářích hlav v životní velikosti prý kdysi dávno vyplňovaly jadeitové či obsidiánové kameny.

Nad nádvořím a vlastně i celou Akropolí se vztyčuje k nebi nejvyšší copánský chrám 16, třicetimetrová pyramida, dokončená za vlády šestnáctého copánského vládce Yax Pasaje v roce 776 n. l. Zajímavostí je, že tento chrám byl vystavěn přes daleko starší chrám Rosalila.

Pět hodin strávených v této neobyčejné archeologické lokalitě se zdá být neskutečně krátkých, ale slunce se pomalu chýlí k obzoru a my se musíme vydat zpět k autobusu a dojet ještě přes Guatemalu k vyhřátým plážím Salvadoru přes vulkanické oblasti, kde se pěstuje jedna z nejlepších káv na světě.


AUTOR: Miloš Matula

Jak se tam dostat

Do Hondurasu se můžete vydat s některou z cestovních kanceláří. Například Exim tours nabízí dva okruhy po Hondurasu a Guatemale v kombinaci s pobytem v Salvadoru: Mayská a Španělská Střední Amerika nebo Velký okruh po stopách Mayů. Podobně i další CK (Firo-tour, Čedok aj.).

Další informace: www.honduras.com www.letsgohonduras.com www.manana.cz

Rada

Chcete-li navštívit i útroby copánských pyramid - jsou zde dva okruhy - nezapomeňte si zakoupit zvláštní vstupenku hned v pokladně před vstupem do rozsáhlého areálu - bez této vstupenky se do útrob pyramid nedostanete a speciálně se vracet zpět je v podstatě k velké vzdálenosti nemožné - na to už by vám nezbyl čas.

Tipy na výlet

Las Sepultras - další archeologické vykopávky 2 km od Copánu

Bay Islands - honduraské perly Karibiku, prodchnuté jedinečnou atmosférou pirátů a bukanýrů

La Mosquitia - odlehlé, necivilizované končiny bez dálnic a měst, kde se lidé stále řídí odvěkými zákony přírody.

Olancho - honduraský "divoký východ" je dobrodružný kraj horských mlžných lesů, protkaný pěšinkami a stezkami, které jsou snem každého dobrodruha.

Lago de Yojoa - idylické jezero v horách, které poskytuje chráněné útočiště mnoha druhům vzácného ptactva.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů