Čtvrtek, 18. dubna 2024

Osmý týden Jara pro Zemi zve na exkurze do přírody

Osmý týden Jara pro Zemi zve na exkurze do přírody

Na akce kampaně Jaro pro Zemi 2008, která  vstupuje již do svého osmého týdne, začíná mít velký vliv počasí, které se znatelně zlepšuje. Proto v týdnu od 12. do 18. května převažují akce pořádané v přírodě.

Na Křivoklátsku začínají oslavy Evropského dne parků ornitologickou vycházkou a setkáním s netopýry, ve Vrchlabí budete moci navštívit Sochařské sympozium ve dřevě, které je pořádáno v rámci oslav 45. výročí vzniku Krkonošského národního parku, přírodovědná exkurze je připravena v Podyjí.

Více podrobností najdete v přehledu akcí a v kalendáři. Pokud zde chcete zveřejnit i aktivity ve vašem okolí, stačí, když zašlete informace o Vámi pořádané akci zaměřené na životní prostředí na adresu jaroprozemi@env.cz a připojíte kontaktní údaje.

Přehled akcí v týdnu od 12. do 18. května:

V úterý 13. května pořádá Ekologická sekce České křesťanské akademie debatu na téma Energetika, doprava a udržitelnost. Úvodní slovo pronese RNDr. Jiří Nečas. Debata se uskuteční v přízemí kláštera Emauzy, Vyšehradská 49, Praha.

Kontakt Jiří Nečas, JorgeMalTiempo@seznam.cz, tel. 224 917 210.

15. května ČSOP Veronica zve na Den otevřených dveří, který se koná se v energeticky pasivní budově vzdělávacího střediska v Hostětíně. Prohlídky začínají v 9 hodin, ve 14 hodin a v 17 hodin.

Návštěvu je nutné předem ohlásit na tel.: 420572641855,

více na www.veronica.cz.

V pátek 16. května rámci akce „Evropský den parků v CHKO Moravský kras mohou zájemci zažít na vlastní kůži přenocování v bájemi opředené jeskyni Býčí skála v instalovaném pravěkém sídlišti.

Více na www.modrykamen.brontosaurus.cz

kontakt modry.kamen@seznam.cz, tel. 420603375481.

Akci pořádá ZČ HB Modrý kámen.

V sobotu 17. května se v rámci oslav Evropského dne parků na Křivoklátsku můžete již od 7:30 zúčastnit Ornitologické vycházky, kterou pořádá Rakovnický ornitologický spolek Fénix. Na dopoledne jsou zde dále připraveny pro děti různé hry s ekologickou tématikou a pro zájemce je určena přednáška o netopýrech, které také uvidíte.

Ve stejný den pořádá EkoCentrum Brno setkání přátel tradičních i netradičních bezmotorových kolových zařízení a vozítek "Kola a kolečka na Stezce zdraví".

Sraz v 15 hodin v Mokré Hoře u tenisových kurtů, kde bude připraven stánek EkoCentra se zajímavými informacemi a publikacemi o cyklistice a zdravém životním stylu.

Více na www.ecb.cz.

16. – 18. května Přírodovědná exkurze NP Podyjí pokračuje v tradici pořádání přírodovědných exkurzí do našich CHKO a NP. Akce je určená pro děti ZŠ, exkurze povede po trase Havraníky – mlýny na Dyji – Popice.

Kontaktní osoba: Ing. D. Bílek, dbilek@krnap.cz, GSM: 737 225 417.

16. – 18. května NP Podyjí - Přírodovědná exkurze pro veřejnost. Pro každého zájemce o jarní přírodu, který zvládne ujít 20 km za den je připravena trasa: Vranov n. Dyjí – Ledové sluje – Keply – Hardegg (Rakousko) – Čížov.

Kontaktní osoba: Mgr. V. Mikule, vmikule@krnap.cz , GSM: 737 225 507. 

16. – 24. května Sochařské sympozium ve dřevě se koná v areálu Správy KRNAP – zámecký park Vrchlabí, slavnostní předání soch 24.5. v 15,00 hod. V tomto termínu můžete zhlédnout při práci renomované umělce: V. Kyselka (Brno), J. Naš (Hněvotín), J. Řehna (Dobřichovice), M. Sýkora (Lochovice), I. Šmilauer (Pacov).

Kontaktní osoba: Dr. A. Štrojsová, astrojsova@krnap.cz , tel.: 499 456 220.

Od 17. do 24. května potrvá výstava fotografií Ivana Dudáčka z území CHKO Křivoklátsko nazvaná Ptáci kolem nás. Výstava je ke shlédnutí v IVS Křivoklát v Budech. Více www.is-krivoklat.cz. Ve stejném termínu kromě pondělí na hradě Křivoklát budou k vidění fotografie Petra Hůly. Výstava se jmenuje Natura Aquatica – nekonečný příběh. 

Další informace o kampani a kompletní přehled zapojených akcí najdete na

webových stránkách kampaně.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů