Úterý, 19. března 2024

Administrativní budova s nulovými náklady na vytápění

Podle projektu budova nebude mít radiátory, teplá voda a elektřina budou dodávané především ze solárních kolektorů.
Administrativní budova s nulovými náklady na vytápění
Maďarské město Fótliget by se mohlo stát místem, kde bude první administrativní budova s nulovými náklady na vytápění ve střední a východní Evropě. Energeticky úsporný objekt, jehož tepelný systém směřuje k nulovým emisím oxidu uhličitého, je společným projektem maďarské firmy Bauland a tamní pobočky společnosti BASF.

Podle projektu budova nebude mít radiátory, teplá voda a elektřina budou dodávané především ze solárních kolektorů. Několik set integrovaných solárních článků a solárních kolektorů instalovaných na budově pokrývá většinu potřeby elektrické energie a teplé vody budovy, a zároveň vytvářejí stín. Nová administrativní budova bude hospodařit s přírodními zdroji mimořádně úsporným způsobem. Realizace tohoto novátorského konceptu administrativní budovy by mohla vést k rozvoji skutečné "zelené" architektury v regionu střední a východní Evropy. Další administrativní a rezidenční budovy by mohly být realizovány s cílem dosáhnout nulové emise oxidu uhličitého a nulových nákladů na vytápění.

PRIORITU MAJÍ OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE

Strukturální koncept budovy a její vysoce účinný tepelně izolační systém Neopor, jakož i efektivní spotřeba energie a s tím související nízké emise oxidu uhličitého naznačují, že tuto administrativní budovu bude možné považovat za první skutečně nízkoenergetický objekt v Maďarsku. Její tvůrci se snaží splnit požadavek nulových emisí oxidu uhličitého využíváním obnovitelných zdrojů energie.

Na každém patře této dvoupodlažní budovy s užitnou plochou 400 metrů čtverečních budou prostory pro veřejné služby, a také administrativní prostory pro komunitu rezidenčního parku. Koncepce budovy byla navržená s ohledem na ekonomickou konstrukci a provoz budovy při minimalizaci chodeb, s flexibilně transformovaným vnitřním prostorem s inženýrskými sítěmi a chodbami. Obchody, stravovací zařízení a sklady mohou být umístěny v přízemí, na prvním poschodí mohou být obslužné prostory, pobočka banky, nebo také několik kanceláří s okny orientovanými na sever.

JEDNODUCHÝ TVAR = ENERGETICKY ROZUMNÝ "ZELENÝ" PROVOZ

Jednoduchý kompaktní tvar, mírně šikmá střecha a mimořádně účinný izolační plášť bez tepelných mostů snižují náklady na topení na minimum. Ochrana před letním horkem je řešená rozumně naplánovaným systémem stínění: venkovní lamelové stínění lze nastavit ve směru východ-západ, zelená fasáda a "slunečník ze solárních článků" na jižní straně budovy vylučují přímé sluneční záření v letním období a následné přehřívání. Řešení centrální ventilace využívá systém rekuperace tepla podporované tepelným čerpadlem, což napomáhá udržet příjemné vnitřní klima po celý rok. Systém ekonomickým způsobem využívá filtrovaný, vyčištěný a podle potřeby předehřátý, anebo předchlazený čerstvý vzduch. S pomocí speciálního materiálu Micronal firmy BASF, využívajícího změnu skupenství, lze zvýšit tepelný útlum konstrukce, čímž se zvyšuje i účinnost systému chlazení povrchu.

Nový koncept administrativní budovy se zaměřuje i na úsporné využívání vody jako jednoho z přírodních zdrojů: budou nainstalované vodu šetřící baterie a jiná zařízení. Navíc je zabezpečený i sběr dešťové vody a systém čištění odpadové vody.

OSVĚTLENÍ ZAJISTÍ PŘÍRODA A ÚSPORNÉ LED ZDROJE

Cílem je maximálně využívat přírodní světlo, zdrojem umělého osvětlení budou energeticky úsporné kompaktní žárovky a LED-zdroje. Používat se budou elektrická zařízení s vysokou účinností.

Parkoviště obrácené na jih bude kryté síťovinou, o kterou se zachytí rostliny, které tak zastíní parkující auta. "Zelená střecha" se zahradou, která využívá Luquasorb, produkt BASF, který váže vodu, a superabsorbér, který postupně přivádí vodu ke kořenům rostlin, čímž zlepšuje mikroklima, zadržuje dešťovou vodu a váže i prach.

Inteligentní měřící zařízení v administrativní budově zaznamenávají spotřebu energie a identifikací ztrát a úniků umožní budoucím nájemníkům environmentálně přijatelné využívání budovy. Budova bude sloužit také jako příklad nízkoenergetického řešení, a tím pomůže k rozšíření architektury založené na šetření energie a ochraně životního prostředí.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů