Středa, 24. dubna 2024

Elektrárna Tisová zkouší spalovat recyklovaný odpad

Elektrárna Tisová zkouší spalovat recyklovaný odpad

Elektrárna v Tisové na Sokolovsku by se měla stát v Karlovarském kraji jedním ze tří provozů, který bude využívat jako palivo recyklovaný odpad. Nejdříve však musí proběhnout série zkoušek, aby se ověřilo, zda tento druh paliva nebude mít nepříznivý vliv na životní prostředí v okolí elektrárny. Pokud budou všechny provozní testy úspěšné, bude Tisová využívat takzvané tuhé alternativní palivo trvale. Více Jiří Brechličuk. 

Karlovarský kraj, který připravuje koncepci zpracování odpadů, v ní počítá i s možnými spalovnami. Využít by k tomu chtěl například energetické zařízení Sokolovské uhelné ve Vřesové nebo právě Tisovou. ČEZ se této možnosti nebrání, ale o spalování odpadu rozhodnou právě testy.

Starostové z několika obcí z okolí elektrárny jednali s jejím vedením a zástupci kraje o plánovaném spalování odpadu , zásadní stanovisko k záměru zatím nepřijali. Oceňují ale, že jsou o připravovaném projektu hned od počátku informování.

Vliv spalování recyklovaného odpadu na životní prostředí budou prověřovat nezávislé akreditované laboratoře. Měření patrně nějaký čas potrvají a trvalé spalování odpadu bude možné jen tehdy, když ETI splní všechny normy. ETI už od roku 2004 využívá kromě uhlí i biomasu, především dřevní štěpku. Tohoto alternativního paliva loni spálila 41.971 tun, což bylo asi o třetinu více než v roce 2006. Letos by chtěla elektrárna spotřebovat minimálně stejný objem biomasy.

http://www.rozhlas.cz

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů