Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Výbor Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku včera zamítl návrh na liberalizaci energetických trhů, které společně předložily Německo a Francie. Rozhodl se pro podporu úplného vlastnického unbudlingu - úplné oddělení aktiv od výroby energie. Schvalovacím procesem neprošel ani náhradní plán Evropské komise o zřízení přísného regulačního režimu ISO (nezávislý systémový operátor). Český producent elektřiny ČEZ je však přesvědčen, že nejlepší variantou fungování evropského trhu s elektřinou  je zřízení ISO. Česká republika je jednou ze zemí EU, kde již došlo k úplnému vlastnickému unbudlingu.

Evropská komise zveřejnila návrh, na základě kterého by si za stanovených podmínek mohly energetické společnosti ponechat stávající vlastnictví přenosových soustav. Došlo by pouze k oddělení řízení výroby a přenosu a rozhodnutí ohledně přenosových soustav by podléhalo přísným podmínkám zajišťujících jejich nezávislost na výrobních aktivitách společnosti. Návrh iniciovaly Francie a Německo společně s Rakouskem, Bulharskem, Řeckem, Lucemburskem, Lotyšskem a Slovenskem. Za klíčové datum lze považovat 6. června, kdy se na jednání Rady pro energetiku pokusí ministři dosáhnout dohody o liberalizačním balíčku.

Jihlava - Jihlavské městské služby v dubnu zahájily svoz biologicky rozložitelného odpadu ze zahrádkářských a chatových oblastí. „O minulém víkendu jsme měli velké problémy s neukázněností některých občanů. Přesto, že jsme žádali, aby lidé respektovali označení kontejnerů a ukládali do nich pouze trávu, větve a listí, tak si to zřejmě někteří vyložili po svém,“ oznámil Martin Málek, mluvčí městských služeb. Kontejnery byly plné pneumatik, stavebního odpadu či nábytku. „Má to zcela opačný efekt, než jsme potřebovali. Zatímco měl obsah kontejnerů skončit na kompostárně, tak kvůli neukázněnosti občanů bude stát likvidace obsahu na skládce čtyřnásobek,“ dodal Málek. Zahrádkáři a chataři mají možnost ukládat objemný odpad do speciálního kontejneru, taktéž řádně označeného. Tyto kontejnery společně s nádobami na biologicky rozložitelný odpad služby také rozvážejí.

S cílem ochránit ekologické prostředí v oblasti pramene tří řek, odstartovala čínská vláda projekt přestěhování místních obyvatel do jiných míst, což ochránilo nejenom ekologické prostředí, také velice zlepšilo život místních pastevců etnických Tibeťanů, tito pastevci mohou víc požívatvýhody společenského blahobytu.
Tibetský imigrant Saram novinářům řekl, že poté, co se přestěhoval do města začal obchodovat, věří, že jeho život bude čím dále tím lepší. Další imigrant Pema Ngodrup řekl, že se přestěhoval do města, aby jeho děti mohly chodit do školy, v obci v bývalé pastvině není škola, teď jeho dvě děti už chodí do školy ve městečku.
Kvůli tomu, že v posledních letech pastvina velmi vážně degenerovala, je mnoho Tibeťanů v oblasti pramene tří řek ochotno přestěhovat se do města. Čínská vláda věnovala těmto obyvatelům finanční subvenci. Zároveň, aby vláda zlepšila školní podmínky dětí těchto imigrantů, vybudovala několik škol v oblasti, kde se soustředili tito ekologičtí imigranti, aby zajistila dětem dobré vzdělání.

Moravskoslezský kraj připravil první ročník ekologické soutěže pro podnikatele, která je určená malým firmám a živnostníkům podnikajícím v regionu.
Soutěž, která je rozdělená do dvou kategorií podle počtu zaměstnanců firmy, má za cíl především motivovat k šetrnému vztahu k životnímu prostředí. Měla by také zlepšit úroveň komunikace v segmentu životního prostředí mezi podnikateli, představiteli veřejné správy a veřejností.

Valašské Meziříčí: Úspory v řádu desítek tisíc korun ročně přinese radnici nový způsob nakládání s nebezpečnými odpady. „Pražská společnost Asekol bude ze sběrného dvora firmy TS odebírat použitá elektrická zařízení, která již nebudou evidována jako odpad. Ušetříme tím na nákladech za odvoz a likvidaci,“ vysvětluje vedoucí odboru komunálních služeb městského úřadu Václav Chajdrna.
Zpětný odběr se bude vztahovat na elektrická zařízení patřící do skupiny informačních technologií a telekomunikací, dále na spotřební elektroniku, hračky včetně vybavení pro sport a volný čas a na lékařské přístroje s výjimkou implantovaných a infikovaných výrobků. Nový systém začne fungovat po podpisu příslušné smlouvy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů