Středa, 24. dubna 2024

Brazílie - ropná velmoc?

Brazílie - ropná velmoc?

 

Rio de Janeiro - Nález ropy, který na konci loňského roku oznámila společnost Petrobras, je patrně největší svého druhu za posledních 30 let.V nalezišti Carioca v hlubokých vodách u břehů Brazílie může být možná až 33 miliard barelů ropného ekvivalentu, potenciálně tedy ropy.Petrobras je brazilská státní společnost a nové ložisko objevil spolu se španělským partnerem Repsol-YPF a britskou skupinou BG Group. Lima podle agentury Reuters řekl, že odhady zásob ropy jsou zatím pouze předběžné, ale pokud se potvrdí, bude Carioca zřejmě třetím největším nalezištěm ropy na světě.

Brazílie podle údajů amerického ministerstva energetiky v současné době disponuje prokázanými zásobami rezerv v objemu 11,8 miliardy barelů. Třeba Spojené státy mají prokázané rezervy 21,8 miliardy barelů.

Carioca leží v příbřežní pánvi Santos blízko břehů Ria de Janeiro. Petrobras k informacím státního úřadu prozatím nevydal žádné stanovisko, nicméně akcie firmy začaly prudce kolísat. Nejdříve měly ztráty, které ale po zprávě rychle smazaly. V jednu chvíli pak vykazovaly až šestiprocentní zisk.

Petrobras loni na podzim oznámil také významný nález ropy v nalezišti Tupi, které leží ve stejné pánvi. Předpokládané zásoby ropy tehdy podnik odhadl na osm miliard barelů, takže pokud se potvrdí informace úřadu ANP, Carioca by mohla být téměř pětkrát větší.

Petrobras má v poslední době při hledání zdrojů energie velké štěstí. V únoru například oznámil gigantický nález zemního plynu v nalezišti Jupiter, které leží rovněž v Atlantském oceánu. Petrobras je považován za jednu z nejlépe řízených státních ropných společností na světě a má bohaté zkušenosti hlavně s hlubinnými vrty.

ZDROJ: Fianční noviny, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů