Pátek, 29. března 2024

Ekologové v Jeseníkách objevili rostlinné poklady

Ekologové v Jeseníkách objevili rostlinné poklady

Karlova Studánka - Milovníci flóry mají o důvod víc, proč navštívit Jeseníky. Ochranáři totiž v moravských horách našli nové druhy rostlin. Svůj objev poprvé prezentoval na semináři v Karlově Studánce Jindřich Chlapek ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

„Největším špekem je sklenobýl bezlistý. Je to rarita. Jde o nezelenou vzácnou orchidej, která pět i deset let žije skrytě, sbírá sílu a pak vykvete,“ popsal unikátní rostlinku Chlapek. Tím však jeho výčet vzácných rostlin neskončil. U Vrchovištního potoka objevili odborníci evropsky významný rostlinný druh šikouška zeleného. „On opravdu existuje. Doposud jsme jej nikdy neviděli, jen jsme o něm slyšeli. Jde o mech,“ vysvětlil Chlapek.

K šikouškovi zelenému poznamenal, že jde o rostlinku, která roste na tlejícím dřevě u potoků a je velmi citlivá na změny.

V okolí Bílého Potoka objevili ochranáři i další perličku v podobě jednokvítka velekvětého, který patří k silně ohroženým druhům. Jeseníky jsou bohatší i o vratičku mnohoklanou, která patří ke kriticky ohroženým rostlinám.

Záhadně se v Jeseníkách objevila i Primula rosea. „Jde o himajálský druh prvosenky, který se v Česku jinde nevyskytuje. Objevili jsme ji nad hranicí lesa,“ řekl Chlapek.

O způsobu, jak se prvosenka dostala do Jeseníků, může jen spekulovat. „Třeba někdo přinesl semínko v podrážce boty. Spíš se ale domnívám, že ji sem zasadil člověk, který věděl, co dělá a vybral to nejvhodnější místo,“ dodal ekolog.

Zdroj: Bruntálský a krnovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů