Čtvrtek, 28. března 2024

Likvidace lesních kalamit ve východních Čechách

Likvidace lesních kalamit ve východních Čechách

Pod hrozbou kůrovcové kalamity pokračují ve východních Čechách intenzivní těžby téměř dvou milionů metrů krychlových dřeva zničeného jarními vichřicemi. Tepla totiž mohou ovlivnit rychlý vývoj až několika generací lýkožrouta smrkového, a tak v polohách do šesti set metrů nad mořem mají být těžby ukončeny k poslednímu květnu. Ve vyšších polohách do konce července. Správa Krkonošského národního parku údajně větší problémy s kůrovcem nepředpokládá. Správa parku velmi usilovně monitorovala stav horských lesů, tedy lesů zvláštního určení, po letošních silných vichřicích. To nebyla pouze Emma, ale i Kirsten. V horách tentokrát neudeřily s takovou silou jako v kraji a navíc slabší porosty už loni smetl Kyrill. Jeho následky se podařilo loni touto dobou velice dobře zvládat, takže problematické partie, které mohly spadnout letos, těch mnoho nebylo. 

Vedení správy parku nepředpokládá, že by mohly nastat nějaké větší problémy s kůrovcem, protože nahodilá těžba po Emmě, ta je v řádu deset tisíc kubíků, což je běžný stav po zimě a v současné době je většina dřevní hmoty zpracována.
Navíc rychlé oteplení zdaleka není tak extrémní jako loni. Loňské jaro bylo mnohem teplejší. Také není takové sucho. Navíc ve vrcholových partiích Krkonoš ještě leží téměř metr a půl sněhu, takže tak jako se v nižších polohách obávají vylíhnutí dvou až tří generací lýkožrouta, tady ve vyšších horských partiích bude vývoj kůrovce chladem výrazně zpomalen. V Krkonoších tedy podle lesníků skutečně potíže s kůrovcem nehrozí. Jsou místa, kde se samozřejmě vyskytuje, tak jako v každých horách, nemělo by se ale dít nic dramatického.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů