Úterý, 23. dubna 2024

Arnika pořádá přednášku o rtuti a jejích účincích na lidské zdraví

Arnika pořádá přednášku o rtuti a jejích účincích na lidské zdraví

PRAHA – O jedné z nejvýznamnějších škodlivin pro životní prostředí bude tuto středu v Arnice mluvit vedoucí kampaně Budoucnost bez jedů RNDr. Jindřich Petrlík. Přednáška bude zaměřena na hlavní zdroje rtuti a účinky tohoto kovu na lidské zdraví a zvířata. Téma přednášky bylo vybráno s ohledem ke skutečnosti, že v době českého předsednictví EU se rozhodne, zda vznikne globální úmluva o omezování rtuti či nikoliv. Akce začíná ve středu od 18 hodin v knihovně sdružení Arnika na Žižkově (Chlumova 17, Praha 3).

Rtuť se vyskytuje v mnoha přírodních materiálech a složkách biosféry, v současné době je ale její koloběh výrazně ovlivněn lidskou činností. K největším zdrojům úniků rtuti do životního prostředí patří chemický průmysl především výroba hydroxidů a chloru. Dalším významným zdrojem jsou spalovny, ale třeba i krematoria. 

„V České republice patří k největším znečišťovatelům Spolana Neratovice a Spolchemie v Ústí nad Labem. Oba podniky v každé fázi výrobního procesu produkují množství plynných, kapalných i pevných odpadů s obsahem rtuti, které představují velké zatížení životního prostředí,“ řekl RNDr. Jindřich Petrlík.   

Arnika pořádá přednášky s diskusemi na různá témata související s ochranou přírody každou druhou středu v měsíci od 18 hodin ve své žižkovské klubovně (Chlumova 17, Praha 3). Vstup je zdarma, prostory jsou snadno přístupné i pro lidi se zvláštními potřebami (přízemí). V Arnice je k dispozici také knihovna s více než dvěma tisíci knih a publikace o životním prostředí, desítky videokazet a řadou titulů tématických časopisů.

TISKOVÁ zprÁVA sdruŽENÍ arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů