Čtvrtek, 28. března 2024

Šumavský národní park zavřel vodákům horní Vltavu

Šumavský národní park zavřel vodákům horní Vltavu

Vimperk - Horní Vltava od Soumarského Mostu po Pěknou zůstane minimálně letos po většinu léta pro vodáky uzavřená.

Podle vedení Národního parku Šumava byl tento krok nevyhnutelný kvůli ochraně vzácných druhů, zejména kriticky ohrožené perlorodky říční.

"Odborné studie doporučily zvýšit limit pro splavování Teplé Vltavy na nejméně 61 centimetrů na Soumarském Mostě," řekl ředitel šumavského parku František Krejčí. Jelikož 61 centimetrů dosáhne Vltava na tomto místě v letních měsících jen několik dní v roce, rozhodli se ochranáři šestnáct kilometrů dlouhý úsek od 16. června do 15. srpna zcela zavřít.

Vodáky poveze Zelená perla
Šumavský park nabídne vodákům mezi Soumarským Mostem a Pěknou náhradní dopravu ekologickým minibusem nazvaným "Zelená perla".

"Vodáci obdrží na nástupních místech - v Lenoře a Pěkné - speciální sběratelské plakety s tematikou šumavské přírody. Správa zároveň zahájí osvětovou kampaň na ochranu šumavských řek," oznámil ředitel parku Krejčí.

Mezi Soumarským Mostem a Pěknou budou moci vodáci plout jen od května do 15. června a od 16. srpna do 31. října. Podmínkou ovšem je, že v korytě bude dostatek vody. Na Vltavu budou moci vyrazit kajakáři při minimální výšce hladiny 56 centimetrů a turisté na kanoích při 61 centimetrech.

Omezování vodáků na Vltavě už dříve kritizovali šumavské obce, jihočeský kraj i podnikatelé. Tvrdí, že Šumava přijde o turisty.

Další části řeky zůstanou otevřené
Další dva úseky Teplé Vltavy mezi Lenorou a Soumarským Mostem, který je dlouhý šest kilometrů, a mezi Pěknou a Novou Pecí v délce deseti kilometrů zůstanou pro vodáky nadále otevřené.

"První úsek bude splavný při limitu 45 centimetrů na Soumarském Mostě, pro druhý úsek žádné omezení výškou hladiny není," řekl ředitel parku František Krejčí.

Na Šumavě vodákům zůstane 32 kilometrů
Šumavský národní park zároveň přichází s vodáckou novinkou. Umožní jarní splavování Vydry mezi Modravou a Antýglem v délce pěti kilometrů, a to od 15. března do 31. května jen o sobotách a nedělích.

"V souladu s odbornými podklady, které máme k dispozici, bude pro splavování v Národním parku Šumava vyhrazeno v hlavní turistické sezóně pravděpodobně 32 kilometrů místo dosavadních 44 kilometrů," dodal ředitel parku František Krejčí.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů