Sobota, 20. dubna 2024

Javorový vrch bude prohlášen za národní přírodní památku

Javorový vrch bude prohlášen za národní přírodní památku

Malá Morávka - Chráněná krajinná oblast (CHKO) Jeseníky bude bohatší o státem chráněné území. Ochranáři navrhli Ministerstvu životního prostředí, aby prohlásilo za národní přírodní památku Javorový vrch u Malé Morávky. Výlučnost si lokalita zasloužila díky netopýrům.

Javorový vrch je protkán starými důlními šachtami na železnou rudu. V posledních letech se stal vyhledávaným místem pro zimní hibernaci netopýrů, což u ochranářů vyvolalo velký zájem.

„Je to mimořádná lokalita. Jde o nejvýznamnější zimoviště netopýrů v umělých prostorách a druhé nejvýznamnější zimoviště v rámci republiky. Letos jsme zde napočítali 2455 jedinců, což je ojedinělý počet. Běžně v jeskyních napočítáme jen několik desítek netopýrů,“ uvedl Jindřich Chlapek ze Správy CHKO Jeseníky.

Informaci svého kolegy doplnil zoolog Dušan Duhonský, který Javorový vrch podrobně prozkoumal. „Obzvláště zajímavé je, že se v podzemí shromažďuje jedenáct druhů netopýrů. Například v největším komplexu, kterým jsou Javoříčské jeskyně, tvoří osádku z pětadevadesáti procent vrápenec malý. V Javorovém vrchu zimují kriticky ohrožení netopýři černí, netopýři velcí a v horních, teplejších prostorách i vrápenec malý. Objevili jsme zde však i další druhy netopýrů,“ popsal výjimečnost lokality zoolog Duhonský.

Javorový vrch se podle něj může pochlubit ještě jednou výjimečnou raritou z živočišné říše. „V poslední době se zde pravidelně objevuje netopýr pobřežní, který sem zalétá pravděpodobně ze severního Polska,“ uvedl zoolog.

Důvodů, proč je Javorový vrch mezi létavci tolik oblíbený, může být podle ochranářů několik. „Je tam relativní klid a ustálené klima, což je pro hibernaci netopýrů nesmírně důležité. Navíc v jednotlivých patrech chodeb jsou rozdílné teploty, které vyhovují různým druhům netopýrů,“ dodal Duhonský.

Nová národní památka by se měla dočkat svého vyhlášení již v letních měsících.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů