Úterý, 23. dubna 2024

Obce nevědí, jaké parametry musí splňovat jejich čistírny odpadů

Obce nevědí, jaké parametry musí splňovat jejich čistírny odpadů

PLZEŇ - České obce zatím nevědí, jaké parametry musí splňovat jejich čistírny odpadních vod a jak budou po roce 2010, kdy končí výjimky EU, kontrolovány. Radnice se obávají sankcí, které mají platit podle vyjádření vlády samotná města a obce. Vodoprávní úřady dnes mohou obcím stanovit libovolně přísné limity vypouštění odpadních vod, a to bez jakéhokoli zdůvodnění. Uvedli starostové Plzeňského kraje na dnešním setkání s regionálními poslanci a senátory.


"Setkáme se s vedením ministerstev životního prostředí a zemědělství a doporučíme jim sjednocení limitů, které budou dosažitelné i pro malé obce," řekl místopředseda výboru pro životní prostředí Vladimír Dlouhý.

   

"Státní úředník si nyní může svévolně vymyslet libovolné číslo, zvláště když ministerstva jdou proti sobě," řekl místopředseda Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK) a náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík. Ministerstvo životního prostředí má tendence limity zmenšovat, ale ministerstvo zemědělství je naopak pod tlakem podniků (Povodí) zpřísňuje. Podle starosty Spáleného Poříčí Pavla Čížka tak mohou mít obce na toku různé limity. "Úředníci mohou stanovit malým obcím takové hodnoty, jaké nemá ani velké město," dodal. Z toho pak vychází neúnosné vodné a stočné. Malé obce pak do investic raději nejdou.

   

Podle starostů sice existuje vládní seznam aglomerací, kde se uvádí, které obce nad 2000 obyvatel požadavky nesplňují. "Plnění požadavků EU je ale vlastníky a provozovateli v mnoha případech zpochybňováno, protože není jasné, z jakých kritérií ministerstvo zemědělství vycházelo," řekl Antonín Jágl, ředitel Vodárny a kanalizace Karlovy Vary, které provozují 65 čistíren; v Plzeňském kraji na Tachovsku.

   

ČR se zavázala, že bude plnit evropskou směrnici z roku 1991, kde jsou rámcové údaje o znečištění. Národní legislativa tehdy parametry zpřísnila. "Je otázkou, jak se k tomu postaví Evropská komise," řekl Jágl. Existují čtyři verze výkladu splnění závazku ČR vůči EU: podle uvedené směrnice, nařízení vlády z roku 2003 a 2007, podle instalace nejlepší technologie čistíren a dle limitů stanovených vodoprávními orgány.

   

"Neumím vám říci, zda nyní směrnici plníme nebo ne," řekl Jágl. Evropská směrnice je sice nejméně přísná, ale odvolává se na národní legislativu. EU tedy bude nejspíše kontrolovat plnění našeho závazku podle české legislativy, dodal. Míra objektivity se liší podle podniků Povodí, krajů a podle působnosti vodoprávních úřadů.

   

Podle SMOPK musí co nejdříve začít o tomto tématu odborná i veřejná diskuse. Vlastníci kanalizací i jejich provozovatelé se totiž domnívali, že potřebné investice přijdou z fondů EU. Jejich využití se ale nyní komplikuje a značná část obcí tak bude odkázána na vlastní zdroje.

   

Dlouhý potvrdil, že česká legislativa je přísnější než evropská, ale rok 2010 nebude konečným. Podobně jako pro dotace EU je stanoveno období N 3 tedy minimálně do roku 2013. Stačí tedy, když obec alespoň s budováním čistírny a kanalizace začne. Plzeňský kraj mít údajně problémy nebude, ale Morava, kde 80 procent obcí ještě nezačalo, ano.


Autor / zdroj: Václav Prokš
http://www.plzensko24.cz/
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů