Sobota, 20. dubna 2024

Xerox představil ekologický samočistící papír

Xerox představil ekologický samočistící papír
Konec devadesátých let a začátek tohoto desetiletí se nesly ve znamení bezpapírové kanceláře. Většina dokumentů měla být v elektronické formě a náklady na tisk se minimalizovat. Že tomu tak ve skutečnosti není, vám potvrdí asi každý, kdo v nějaké kanceláři pracuje.

Firma Xerox vlastní známé laboratoře Palo Alto Research Center (PARC), odkud pochází mnoho přelomových vynálezů jako například počítačová myš. Nyní se pánům v bílých pláštích povedl další kousek. Je jím papír, který může být potištěn vícekrát. Sám se totiž vyčistí během 24 hodin. Vývojáři tvrdí, že papír vydrží až 100 samočistících cyklů.

Mnoho papíru je prostě po jednom přečtení vyhozeno a ani když je papír následně recyklován, stále se o ekologickém chování moc mluvit nedá. Vícenásobné využití téhož papíru je o mnoho ekologičtější a zároveň ekonomičtější. To je právě trh kam vynález Xeroxu míří.

Nový papír dokáže ušetřit i náklady na tisk. Materiál, z kterého je vyroben, se skládá ze speciálně navržených molekul a k tisku na něj dochází pouhým působením ultrafialového světla. Molekuly se vrátí do původního stavu během 24 hodin a papír je znovu čistě bílý. K okamžitému smazání textu dojde po vystavení papíru zdroji tepla. Způsob tisku nedovoluje barevný potisk, což však, vzhledem k určení vynálezu, až tak nevadí.

Xerox slibuje, že ultrafialový tisk bude možný i v malých přenosných tiskárnách. Kdy se jich ale dočkáme v našich obchodech, bohužel zatím není známo.

Podle Fudzilla

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů