Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Prezident republiky Václav Klaus podepsal v tomto týdnu novelu vodního zákona. Novela nabude účinnosti od 1. července 2008. Jejím cílem je usnadnit budování protipovodňových opatření. Novela podporuje zachování stávající zemědělské nebo lesnické produkce na územích uvnitř poldru určených k výjimečnému zaplavení v případě povodní. Bude-li nutné k řízenému zaplavení přistoupit, bude škoda na zemědělské produkci kompenzována, což je přínosem pro zemědělce hospodařící na těchto územích. Nebudou se muset strachovat o svou činnost a poldry budou i nadále živou částí území

V Praze bude zřejmě hrozit pokuta za to, když někdo odhodí na ulici nedopalek cigarety nebo žvýkačku. Návrh nové městské vyhlášky o udržování čistoty, kterou včera schválila městská rada, pokládá za znečištění třeba i krmení zvířat. Kdo veřejné prostranství znečistí, bude povinen jej uklidit. Za zvíře bude zodpovídat majitel či člověk, který o ně pečuje. Vlastník stromořadí zase bude muset uklízet prostory ochranných mříží a ohrádek dřevin

Kvůli nadbytku dřeva využili lesníci v Josefově u Jaroměře novinku - zatavování dřeva do fólie.
Klády nejčastěji o délce čtyři až pět metrů se postupně narovnají a potom zabalí do neprodyšné fólie. Ta se musí pečlivě zkontrolovat. Nikde nesmí být žádná trhlina, aby se dovnitř nedostal vzduch. Celá fólie se nakonec zataví.
Kvalita dřeva se při skladování nemění, dřevo si udržuje svou hodnotu, vše je pod neustálou kontrolou.
Současný trh se dřevem totiž zažívá kritické období. Podle ekonomického ředitele Lesů ČR Bedřicha Foukala je nynější situace nejhorší od druhé světové války.
Na trh se proto dřevo vrátí, až jeho cena zase vzroste. Ekonomové se domnívají, že by to mělo být na začátku příštího roku.

Nejziskovější český podnik - energetický kolos ČEZ - oznámí své hospodářské a obchodní výsledky za 1. čtvrtletí roku 2008. Podle odhadů by si na tržbách i ziscích měla společnost polepšit o 18 %. Čistý zisk by tedy mohl činit necelých 15 miliard Kč, tržby přibližně 52 mld. korun.

Neděle 18. 5.
V Kyjevě začíná výroční zasedání Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Potrvá do 19. května. Letošními tématy budou: bezpečnost dodávek a efektivním využíváním energie i ekologický dopad její spotřeby, hledání inovačních řešení k obnově infrastruktury, financování zemědělství a investování do nových technologií.

Pondělí 19. 5.
V Berlíně začíná plenární zasedání skupiny zemí využívajících jadernou energii, která se zaměřuje na omezování šíření jaderných zbraní.

Úterý 20. 5.
V Senátu proběhne konference Budoucnost jaderných zdrojů v České republice, která má za cíl přehodnotit omezení výstavby nových jaderných zdrojů v ČR. Na konferenci vystoupí i ministr průmysl Martin Říman.

Středa 21. 5.
O půlnoci na středu vyprší půlroční lhůta pro námitky proti registraci chráněného zeměpisného označení pro jihočeskou nivu.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů