Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na Liberecku hořela skládka, obyvatelé nesměli vycházet

Na Liberecku hořela skládka, obyvatelé nesměli vycházet

Po jedenácti hodinách se podařilo patnácti hasičkým jednotkám z Libereckého kraje uhasit požár skládky v Košťálově na Semilsku. Hasiči už také skládku předali provozovateli a odvolali zákaz vycházení a větrání pro obyvatele Košťálova. Správci skládky nařídili provádění dohledu na skládkou až do 20. května.

Skládka začala hořet několik minut po středeční půlnoci a hasiči kvůli tomu vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Oheň se přitom rozhořel pouze několik desítek metrů od místa, kde hasiči zasahovali u požáru už v neděli. Jedovaté zplodiny ohrožují místní obyvatele, kteří mají vyhlášen zákaz vycházení z domů a větrání.

Jak Právu sdělila mluvčí krajských hasičů v Liberci Iva Michalíčková, zachvátily plameny tentokrát plochu o rozloze asi 1400 metrů čtverečních.

"Oheň zasáhl hromady odpadků do hloubky několika metrů. Na místě je velké množství kouře a jedovatých zplodin hoření. Celou situaci velmi ztěžují také špatné rozptylové podmínky,“ popsala průběh zásahu Michalíčková. Zasahující hasiči proto pracují v dýchacích přístrojích, které si kvůli náročnému zásahu musí velmi často měnit.

Hasiči bojují s požárem skládky v Košťálově na Semilsku.

Hasiči bojují s požárem skládky v Košťálově na Semilsku. Foto: HZS Libereckého kraje.

Nasazen i protiplynový automobil

"Na místo byl proto povolán protiplynový automobil a kontejner ze stanice Semily a další kompresor hasičů z podniku České dráhy, aby bylo možné zajisti plnění velkého množství tlakových lahví dýchacích přístrojů,“ vysvětlila mluvčí hasičů. Vzhledem k velkému žáru museli hasiči přemístit stanoviště pro plnění láhví do samotné obce Košťálov, kde není vzduch kontaminovaný zplodinami. Naplněné láhve pak vozí hasičů dva kilometry k místu zásahu.

Hasiči jsou vyčerpaní, proto se jejich týmy často obměňují. "Dochází také smáčedlo, které se přidává do hasební vody k lepšímu přilnutí na hořící odpad. Momentálně mají hasiči požár lokalizován, plocha požáru se již nezvětšuje,“ dodala Michalíčková.

Hasiči bojují s požárem skládky v Košťálově na Semilsku.

Hasiči bojují s požárem skládky v Košťálově na Semilsku. Foto: HZS Libereckého kraje.

Jak dlouho budou jednotky s živlem bojovat, se nedá odhadnout. Záleží především na tom, jak hluboko se oheň rozšířil. Nepříznivé situaci na místě nahrává i to, že se hasičů nedostává nakladačů, které by pomohly rozhrnout odpad a k dispozici mají zatím jen jeden, jenž patří firmě provozující skládku.

"Ostatní stroje jsou údajně nefunkční. Situace na místě zatím není příznivá a hasební práce potrvají pravděpodobně celý den,“ uzavřela Michalíčková. Požárem se už zabývá kromě policie také semilský odbor životního prostředí.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů