Pátek, 29. března 2024

Povinné ručení na evropském atomovém fóru

Povinné ručení na evropském atomovém fóru

Evropští politici na jaderném fóru v Praze by se podle ekologických organizací měli dohodnout, že první podmínkou diskuse o nových atomových reaktorech bude plná finanční odpovědnost elektrárenských společností za případné škody.

Hnutí DUHA a sdružení Calla chtějí, aby zařazení takového pravidla do legislativy – stejně jako platí v chemickém průmyslu a dalších rizikových odvětvích – předcházelo další debatě o budoucnosti jaderné energetiky. Zelené organizace argumentují, že stát by měl především stanovit pravidla pro stavbu a provoz atomových reaktorů. Ale nemá podle nich za energetické společnosti rozhodovat, kde, kolik a kdy postavit nových elektráren.

Kdyby v Temelíně došlo k vážné havárii, ČEZ dostane od pojišťoven 35 miliard korun – ale všichni ostatní postižení podle kontroverzní klauzule atomového zákona dohromady jen šest miliard.

Některá fakta o jaderné energetice:

 

  • Obě české jaderné elektrárny vyrábějí jen asi 17 % naší energie. Ani ambiciózní plány nepočítají s podstatným zvýšením.

 

  • Stavba plynových elektráren namísto atomového reaktoru o výkonu 1600 megawattů (kompletní Temelín má 2000 MW) by zvýšila český dovoz paliv o pouhých 11 %.

 

  • Rozumná opatření ke zvýšení energetické efektivnosti budov by měla stejný přínos jako trojapůlnásobek jaderné elektrárny v Dukovanech.

 

Martin Sedlák z Hnutí DUHA řekl:

„Provozovatelé atomových reaktorů by měli nést plnou finanční odpovědnost za škody, které případně způsobí. Pojďme debatovat o smyslu, plusech a mínusech jaderných elektráren, ale plná odpovědnost musí být samozřejmou podmínkou, která patří vytknout před závorku. Fórum by se mělo na takovém povinném ručení dohodnout. V chemickém průmyslu a dalších rizikových odvětvích je to rovněž samozřejmostí.“

Edvard Sequens ze sdružení Calla řekl:

„Celá politická akce – jaderné fórum i výhody, které stát pro jadernou energetiku uměle udržuje v zákonech, dokazují, že ani po desítkách let masivních dotací nemůže jaderná energetika obstát na trhu v konkurenci s jinými způsoby výroby elektřiny.“

Kontakt:

Martin Sedlák, Hnutí DUHA, tel. 737 128 471, email martin.sedlak@hnutiduha.cz

Edvard Sequens, Calla, tel. 602 282 399, email edvard.sequens@calla.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů