Sobota, 20. dubna 2024

Co si myslí podnikatelé o jaderné energii?

Co si myslí podnikatelé o jaderné energii?

Daniel Patka
generální ředitel, Iveco CR, výrobce autobusů

Energii potřebujeme. Můj osobní názor je, že jedinou možností jsou jaderné elektrárny. Vedle energie z jádra tu vždy bude celá řada dalších zdrojů, ale domnívám se, že ten hlavní díl potřeby může zajistit jen jaderná energetika. Dlouho jsem pracoval ve Francii, kde jsou desítky atomových elektráren. Mnohdy jsem byl od nich nedaleko a jejich přítomnost jsem přitom vůbec nevnímal.

Jan Pěnkava
vedoucí odboru controllingu a mluvčí, ČZ Strakonice, výrobce turbodmychadel, dílů převodovek apod.

S nevolí bereme na vědomí růst cen energie a to, že vláda nemá jasnou energetickou koncepci. Osobně se domnívám, že bez jaderné energetiky se neobejdeme, že jaderné elektrárny mají budoucnost. Jsme strojírenská firma a ve strojírenství je spotřeba energie značná. Energetickou náročnost na jednotku produkce sice ustavičně snižujeme, ale je to drahé a má to své mantinely. Bude docházet k odstavování starých zdrojů a hrozí, že pokud se nic nezmění, Česko se stane závislé na dovozu elektřiny.

Mojmír Čapka
generální ředitel, Brisk Tábor, výrobce automobilových svíček a snímačů

Myslím, že jádro by se mělo jednoznačně rozšířit, jiné možnosti zatím nemáme. V současné době je to jedna z mála možných cest, jak zabezpečit dostatek elektrické energie, vše ostatní jsou - zvláště v podmínkách České republiky - pouhé tanečky. O ekologických připomínkách by se dalo dlouho mluvit, podstatné ovšem je, aby jaderný zdroj byl efektivní, bezpečný, na nejvyšší technické úrovni.

František Kulovaný
generální ředitel, Baest Benešov, výrobce konstrukcí jeřábů, nádrží čerpacích stanic

Jsem naprosto přesvědčen, že pro Česko je jaderná energetika jedinou alternativou. Bylo by zapotřebí budovat další jaderné bloky, a to co nejdříve. Když se cokoli spaluje, ať je to uhlí nebo biopaliva, do ovzduší se dostává oxid uhličitý, což vede ke globálnímu oteplování. My navíc nemáme zemní plyn ani ropu, takže zatím u nás nemá jádro žádnou alternativu.

Miroslav Mühlböck
jednatel, Monto České Budějovice, dodavatel služeb pro automobilový průmysl

Jsem jednoznačně pro dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně. Domnívám se, že jaderná energetika je pořád nejšetrnější formou výroby elektrické energie. Ceny elektřiny stále rostou, mimo jiné i proto, že energie je v Evropě málo. Z tohoto hlediska bude hrát jádro nezastupitelnou roli.

Zbyněk Frolík
ředitel, Linet Želevčice, výrobce nemocničních lůžek

Logické je dostavět Temelín a rozšířit, respektive nahradit Dukovany. Jaderná energie je ze všech možností, které máme, nejlevnější a nejekologičtější, a navíc při využití jaderného paliva budeme nejméně závislí na zahraničí - dodávky ropy či plynu mohou být znenadání přerušeny. Nepřiměřená zelenost některých evropských politiků se ukazuje jako stupidní, když se například z potravin dělají biopaliva, může to vyvolat hlad a boje. U moderních reaktorů nemůže dojít k stejnému druhu havárie jako v Černobylu a i tam šlo o kombinaci špatné technologie a lidského selhání, šlendriánu.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů