Čtvrtek, 25. dubna 2024

Skládka zdražila, hledá se jiná

Skládka zdražila, hledá se jiná

Český Krumlov - Za vším hledej peníze. Právě razantní zvýšení cen za uložení odpadu na lověšické skládce vedlo vedení Českého Krumlova k neméně razantnímu kroku – k poslednímu květnu se do Lověšic přestávají odpadky vozit úplně.

Skládka patří Jihočeským papírnám Větřní. Ty změnily majitele a ten začal více počítat. Jak pro Českokrumlovský deník uvedl ředitel papíren Dušan Grmolec, byla firma nucena cenu navýšit o 140 procent. „Nás do tohoto zdražení nutí velké investice, které musíme do zabezpečení skládky provést. Vzhledem k tomu, že skládka je soukromý subjekt, nedostaneme na ni žádné dotace a vše musíme táhnout ze svého,“ upřesnil Grmolec s tím, že současný roční výdělek se pohybuje kolem 2,5 milionu korun a to na nutné zpětné investice rozhodně nestačí.

Pak ale pro Český Krumlov a přilehlý region nastává problém, který řešil už Jan Neruda: Kam s ním? A za kolik?

Podle ředitele Služeb města Český Krumlov Pavla Turnhöfera se řešení našlo. „Je připravena k podpisu smlouva s provozovatelem skládky Růžov u Borovan,“ upřesnil Pavel Turnhöfer. Na doposud využívanou lověšickou skládku už se bude komunální odpad vyvážet pouze na výslovná přání některých zákazníků, pro které bude výhodnější zaplatit skládce větší částku za uložený odpad a ušetřit na dopravě.

U českokrumlovské skládky v Pinskrově dvoře vloni končila platnost takzvaného integrovaného povolení k provozu a také se předpokládalo, že je plná. Nicméně revize zjistila opak.

„K dalšímu provozu skládky jsme už získali nezbytná povolení krajského úřadu. Projekt na rozšíření je hotov, ale předpokládané ceny v něm odpovídají zhruba roku 2005. To by se mělo nyní aktualizovat a předložit radním,“ připomněla vedoucí odboru životního prostředí Vlasta Horáková. A radní musí společně se zastupiteli rozhodnout co dál. Rozšíření skládky totiž nebude zadarmo, ale asi tak za devět milionů korun. A takto navýšená kapacita by při současném trendu svozu odpadu mohla vydržet kolem pěti let. Nebo bude výhodnější dlouhodobý kontrakt s Růžovem?

„Původní projekt českokrumlovské skládky s navýšením a dalším možným ukládáním odpadů skutečně počítal,“ uvedl už při zimních debatách o možném prodeji Služeb města jeden z jednatelů českokrumlovských Služeb a zároveň i radní Antonín Princ.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů