Pátek, 19. dubna 2024

Ruzyň: O nejtiššího leteckého dopravce

Ruzyň: O nejtiššího leteckého dopravce

Správa Letiště Praha ve spolupráci s městskou části Praha 6 vyhlašuje 2. ročník soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE na Letišti Praha, který se koná od května do října 2008, tedy v období, kdy je letecký provoz na Ruzyni největší. Smyslem akce je pozitivní motivace leteckých společností k vstřícnému přístupu k životnímu prostředí s důrazem na otázku hluku.

 

Správa Letiště Praha do hodnocení zařadila 15 leteckých společností, které budou v roce 2008 na pražské letiště létat nejčastěji. „K vyhodnocování soutěže využíváme nový monitorovací systém, který kontinuálně měří hluk z leteckého provozu a monitoruje letové tratě letadel,“ uvedl dnes během vyhlášení soutěže generální ředitel Správy Letiště Praha Miroslav Dvořák a dodal: „Tento vysoce sofistikovaný systém monitorování leteckého hluku a letových tratí patří ke světové špičce, využívají jej například londýnská letiště Heathrow, Gatwick či Stansted.“  

 

 „Kromě opatření technických, jako např. používání nových letadel, je třeba dělat i opatření organizační a právě začínající druhý ročník soutěže je jedním z nich,“ řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. „Přínos je v tom, že všichni dopravci vidí, jak se jejich pilotům daří zcela exaktní a přesně měřitelná kritéria dodržovat. Soutěží se snažíme apelovat na prestiž leteckých společností. Každá z nich je v pozici, že může vyhrát a být nejlepší. A pevně věřím, že všechny letecké společnosti usilují o jediné – být nejlepší. Průměr v tvrdé konkurenci nestačí. A tato snaha pochopitelně přináší to, o co nám jde. Zlepší se kvalita bydlení a života v okolních částech letiště," vysvětluje starosta Tomáš Chalupa.

 

Nový monitorovací systém ANOMS8 nepřetržitě sleduje hluk a zaznamenává průvodní meteorologické podmínky. Tvoří jej 13 stacionárních měřících stanic, včetně 13 meteorologických stanic, 2 mobilní měřící stanice, server pro zpracování naměřených dat a velmi moderní software. Všechny měřící stanice leží ve vybraných lokalitách v okolí Letiště Praha a jejich umístění předcházely podrobné analýzy tak, aby měření mělo dostatečnou vypovídací hodnotu.

 

Soutěží se ve dvou kategoriích  – turbovrtulová a proudová letadla. Podrobná pravidla jsou publikována na internetových stránkách letiště  www.prg.aero v sekci Životní prostředí. Na této stránce a dále pak na webu Prahy 6 www.praha6.cz a na www.planes.cz budou každý měsíc zveřejňovány průběžné výsledky soutěže a to vždy nejpozději do dvacátého dne následujícího měsíce. Konečné výsledky budou známy do 25. listopadu 2008.

 

 

Rozmístění měřících stacionárních stanic:

 Číslo

 Místo měření

 Číslo

 Místo měření

 1

 Jeneč

 8

 Horoměřice - střed obce

 2

 Červený Újezd*

 9

 Přední kopanina

 3

 Unhošť

 10

 Horoměřice - JV okraj

 4

 Pavlov*

 11

 Řepy

 5

 Hostivice

 12

 Bíla Hora

 6

 Dobrovíz

 13

 Suchdol

 7

 Kněževes

 

 

 

Tučně jsou označeny stanice, které budou využity při hodnocení v soutěži.

 

 

O Letišti Praha:

§         Letiště Praha bylo vyhlášeno jako nejlepší ve střední a východní Evropě v prestižní celosvětové anketě mezi cestujícími World Airport Awards.

§         V roce 2007 odbavilo téměř 12,5 milionů cestujících, v letošním roce se očekává překročení hranice 13 milionů pasažérů odbavených během jediného roku a v roce 2010 s největší pravděpodobností využije pražské letiště 15 milionů cestujících.

  • Na Letišti Praha mají cestující k dispozici nabídku 54 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou se 124 destinacemi po celém světě. Operuje zde také  6 nákladových dopravců (údaje se týkají současné letní sezóny).

§         Správa Letiště Praha, s.p., je ve vlastnictví státu České republiky a je  provozovatelem civilního mezinárodního Letiště Praha. Zřizovatelem provozovatele civilního mezinárodního letiště je Ministerstvo dopravy České republiky.

 

 

Eva Krejčí, ředitelka Komunikace a tisková mluvčí

Správa Letiště Praha, s.p.

 

Kontakt:

 

e-mail:              eva.krejci@prg.aero

mobil:               724 365 353

telefon:             220 115 522

 

ZDROJ: Správa letiště Praha, s.p.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů