Úterý, 19. března 2024

Norek americký decimuje českou přírodu

Norek americký decimuje českou přírodu

Ochránci přírody se pokusí snížit počty norků amerických v povodí Zlatého potoka na Havlíčkobrodsku a na území přírodní památky v Černíči na Jihlavsku.

Přemnožené zvíře, jež má domovinu na severoamerickém kontinentu, decimuje zvláště chráněné druhy živočichů. Pilotní projekt obecně prospěšné společnosti Alka Wildlife, jež se zabývá výzkumnými projekty v oblasti biologie a ekologie, podpoří EU.

"Počítáme s tím, že na základě zkušeností získaných z tohoto projektu, by se pak přistoupilo k ochraně dalších cenných lokalit," řekl dnes šéf havlíčkobrodské Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Václav Hlaváč. Norek americký tady nemá přirozeného nepřítele a má široké potravní spektrum: dokáže lovit vodní ptáky, obojživelníky, ryby i plazy a třeba v Brdech decimuje raky kamenáče, uvedl. V povodí Šlapanky jsou na jeho jídelníčku i vzácní skokani ostronosí. Na jaře, když žáby putovaly do tůní u řeky klást vajíčka, je norci téměř zlikvidovali, konstatoval.

Počty norků amerických se podle ochránců přírody velmi těžko odhadují. Na Vysočině jsou jich řádově tisíce. Připadá jich asi 20 až 50 na 100 kilometrů čtverečních. V projektu si chtějí ekologové ověřit, zda lze populace norka na vybraném území nějak potlačit a za jak dlouhou dobu jsou schopni ho znovu osídlit. "Vyhubit ho plošně není reálné, v celé Evropě je proto stejná strategie: eliminovat jejich počty ve vybraných lokalitách se vzácnými druhy živočichů," uvedl Hlaváč, jenž se výzkumu života vyder a norků věnuje 20 let. Na Vysočině připadá v další fázi v úvahu třeba povodí Oslavy, kde norci likvidují vzácné užovky podplamaté.

Odchyt norka není podle Hlaváče vůbec jednoduchý, žije skrytým životem. Navíc je třeba dávat pozor, aby se do sklopných pastí nechytily domácí druhy kunovitých šelem, například tchoř, hranostaj, lasička a vydra. Pasti je proto nutné dvakrát denně kontrolovat.

Zdroj:Blesk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů