Pátek, 29. března 2024

Na zlepšení stavu přírody na Vysočině míří z EU miliony korun

Na zlepšení stavu přírody na Vysočině míří z EU miliony korun

Jihlava - Na Vysočině bude letos zahájeno 95 projektů na zlepšení stavu krajiny, jež jsou hrazeny z evropských a národních zdrojů. Tolik žadatelů s nimi uspělo ve druhé výzvě Operačního programu Životní prostředí. Z celkem 397 schválených projektů je to téměř čtvrtina. Na odbahnění rybníků, revitalizaci vodních toků, ale třeba i na úpravy hnízdišť poputují z evropských a národních fondů desítky milionů korun. Vyplývá to z informací na webu Státního fondu životního prostředí.

Dobře připravena byla na vyhlášení výzvy třeba Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku. Na dva projekty tak může získat až 35 milionů korun. První etapa revitalizace povodí Domanínského rybníka přijde podle kvalifikovaných odhadů na více než 33 milionů korun. "Zhruba pětina Domanínského rybníka, který zaujímá 20 hektarů plochy, je zanesena sedimenty, vytěžit se jich bude muset asi 100 000 metrů kubických," řekl dnes ČTK vedoucí odboru životního prostředí města František Klimeš.

Čistota vody v rybníku, který slouží i ke koupání, by se měla odbahněním rapidně zlepšit, vytvoří se tam i lepší podmínky pro druhovou rozmanitost živočichů. Rybník nikdy nesloužil intenzivnímu chovu ryb, má ho v revíru Moravský rybářský svaz, dodal Klimeš. Město se může pustit také do dalšího připraveného projektu: revitalizace lokality Rácová v povodí říčky Bystřice. V místech, kde jsou dnes kolem toku jenom pole, má být za zhruba pět milionů vybudováno deset tůní a dva rybníky. Studii celkové revitalizace povodí Bystřice si město nechalo zpracovat asi před deseti lety.

S nejnákladnějším projektem za 35,8 milionu korun uspěl ve druhé výzvě programu městys Krucemburk na Havlíčkobrodsku. Pustí se do odbahnění rybníka Pobočný, jenž leží poblíže chráněných území Ransko a Řeka. Z více než sedmihektarového rybníka bude vytěženo asi 80 000 metrů krychlových sedimentů. I tam se úpravami břehů zlepší podmínky pro uchování zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin.

Radnice v Měříně na Žďársku zase získala deset milionů korun na obnovu Nového rybníka na řece Balince. "Vybudován byl asi před 30 roky a při jarním tání a deštích byl zanesen ornicí z okolní polí," řekl ČTK starosta městyse Jiří Servít. Vytěžit se z něj bude muset kolem 27 000 metrů krychlových sedimentů, kompletně se musí opravit vypouštěcí zařízení, shrnul. Následovat by měla další protipovodňová opatření na vodním toku Balinka, na němž rybník leží.

Řídicí výbor Operačního programu Životní prostředí doporučil ve druhé výzvě celkem 397 projektů ze 603 podaných. Dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj činí 1,464 miliardy korun a 143,8 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí.

Jaroslava Mikešová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů