Úterý, 16. dubna 2024

Z oceánu začal unikat metan

Z oceánu začal unikat metan

Kvůli rychlému oteplování Severního ledového oceánu ztrácejí stabilitu ložiska hydrátů metanu na mořském dně. Pokud bude tento proces pokračovat, je pravděpodobné, že se dříve nebo později uvolní všechen metan a jeho průměrná koncentrace v atmosféře stoupne dvanáctinásobně. To by pro podnebí na Zemi znamenalo katastrofu. O nebezpečném dění za polárním kruhem hovořila na dubnové konferenci Evropské geologické unie (European Geosciences Union, EGU) Natálie Šachová z Ruska. Její obavy sdílejí i němečtí vědci.

Delta Leny, řeky protékající východní částí Sibiře. Ne příliš hluboko pod hladinou Arktického oceánu se nachází asi 540 miliard tun hydrátů metanu. "Až dosud byl tento podmořský hydrát pokládán za stabilní," řekla Dr. Šachová, ruská expertka na biogeochemii z Geografického ústavu Ruské akademie věd ve Vladivostoku. Jenomže, jak vyšlo na jevo v posledních letech, permafrost se stává porézním.

To, že plyn začal unikat, potvrdila měření uskutečněná v letních měsících. Mořská voda byla přesycená metanem. Také ve vzduchu nad mořem byl obsah metanu nečekaně velký. Normální hodnoty byly místy překonány až pětinásobně. "Při letech vrtulníkem nad deltou Leny byla zvýšená koncentrace metanu zaznamenána i 1800 metrů nad zemí," uvedla Šachová.

Popis k obrázku: Řeka Lena (4400 km) protéká východní částí Sibiře a vlévá se do moře Laptěvů v Severním ledovém oceánu. Tento barevně upravený družicový snímek z 27. února 2000 se zaměřil na říční deltu, kde je v posledních letech koncentrace metanu nebývale vysoká.

Zdroj: NASA (27.02.2000, Lena River Delta)

ZDROJ:Gnosis9.net, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů