Čtvrtek, 28. března 2024

Eskymáci, velryby a oteplování. Můj bože!

Eskymáci, velryby a oteplování. Můj bože!

Bylo jasné, že k tomu dojde: za globální oteplování žaloba. Počátkem letošního roku zažalovalo hejno advokátů 24 energetických a dalších společností a obvinilo je z pobřežní eroze v mrňavé eskymácké vesničce Kivalina na Aljašce. Žaloba obsahuje dvě hlavní teze: první z nich zní, že zloduši spalující fosilní paliva "nesou zodpovědnost za uvolňování značné části skleníkových plynů do atmosféry, což vede ke globálnímu oteplování a mimořádným škodám v Kivalině". Žaloba zároveň viní firmy ExxonMobil, British Petroleum, Duke Energy a spol. z financování pochybného vědeckého výzkumu, který zastírá jejich vinu na globálním oteplování.

U příběhu Kivaliny (počet obyvatel: 400) roztaje i to nejledovější srdce. Dokumentární video zveřejněné na webové stránce firmy jednoho z žalobců, advokátní kanceláře Hagens Berman Sobol Shapiro, zachycuje rustikální vesnici vzdálenou 110 kilometrů od polárního kruhu, kde upřímné, velryby vybíjející domorodce již brzy spláchnou výše uvedení korporátní ničemové.

Inupiatští Eskymáci jsou dokonalými žalobci, jako stvořenými pro porotu. Svůj drobný skalnatý břeh nacházející se pár decimetrů nad mořskou hladinou obývají podle žaloby "už od nepaměti". Jsou chudí. Podle dokumentu žijí v harmonii s přírodou. A všem začíná být horko.

A co chudáci jachtaři?

"Počasí je tu jako na Havaji," sděluje dokumentaristovi Ray Hawley. Vidím, že předpověď hlásí na tento týden sníh. Doufám, že v Kivalině nezruší havajskou slavnost luau.

A proč vůbec ti křižáčtí advokáti nezvedli prapory jménem jachtařského klubu na Bimini?

Jen si představte, kolik peněz budou muset bahamští jachtaři utratit za nové doky, jestli se vážně zvedne oceán! Možná se k žalobě připojí později. Momentálně jde jen o zbídačelé Eskymáky, kteří přicházejí o dědictví kvůli vypaseným kapitalistům v zasedačkách s dubovým obložením. Už vás slyším říkat, že žádný soud v této zemi nenechá advokáty zbohatnout na takové povrchnosti. Tak to ovšem pozor! Kancelář Hagens Berman sehrála klíčovou roli v přelomovém a v mnoha amerických státech vedeném sporu s tabákovými firmami a nyní se vrací na místo činu. "Plán hry je stejný jako ten, který srazil na kolena velkou tabákovou lobby," píše Stephan Faris v posledním čísle Atlantic Monthly.

Jasně, ještě ten plán hry. Takže první čtvrtina: vymyslet si nehorázně falešnou záminku. V případě tabáku to bylo tvrzení, že tabákové firmy státům "dluží" platby za zdravotní péči o nemocné kuřáky, i když ve skutečnosti měl možná spíše stát zaplatit tabákové lobby miliardy dolarů za to, že mu pozabíjela občany dříve, než začali potřebovat drahou geriatrickou léčbu. Současně advokáti argumentovali tím, že Američané jsou příliš pitomí, než aby pochopili štítky varující před škodlivými účinky tabáku, které se od roku 1966 lepí přes cigaretové krabičky.

Druhá čtvrtina: najít obžalované, proti nimž by i Joseph Goebbels vypadal jako Matka Tereza. Pokud možno multimiliardářské korporace. Tihleti advokáti totiž nechtějí dopadnout jako nuzní chasníci z Kivaliny, kteří kousek od pobřeží seškrabují z velryb tuk.

Když se za velkou tabákovou pří usadil prach, vyšlo najevo, že někteří advokáti vydělávali přes 5000 dolarů za hodinu a v jednom případě to bylo 200 tisíc za hodinu.

Třetí čtvrtina: být trpělivý a být vytrvalý. Soudci se mění, administrativy se mění, veřejné mínění se mění.

Čtvrtá čtvrtina: od soudu se držet dál! Někteří soudci jsou sice liberálové, ale nejsou to idioti. Vědí, že energetické firmy prodávaly Američanům elektřinu proto, že si zákazníci chtěli pustit klimatizaci na maximum.

Koncovka: mimosoudní vyrovnání. Vy - tím myslím advokáty - zbohatnete. Pár kostí předhodíte i Eskymákům. Na to nové BMW vám koneckonců vydělali oni.

Nehledě na Farisovo tvrzení ani tento plán hry nesrazil tabákovou lobby na kolena. Jestli mi nevěříte, mrkněte na vývoj akcií firem Altria a Reynolds American.

Energetickou lobby také na kolena nesrazí. Mohl by z ní však vyrazit slušnou apanáž pro vlezlé ekoadvokáty a nádavkem poskytnout veřejnosti zábavnou taškařici. Kdo by se totiž chtěl podívat do zrcadla a spatřit v něm skutečnou příčinu globálního oteplování?

AUTOR: Alex Beam

Autor, americký novinář a spisovatel, je sloupkařem The Boston Globe. (c) New York Times Syndicate

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů