Pátek, 19. dubna 2024

Drahé uhlí vyneslo Bakalovi čtyřnásobný zisk

Drahé uhlí vyneslo Bakalovi čtyřnásobný zisk
Uhlí zdražuje, a to se hodí těžební společnosti NWR i lidem, kteří na začátku května při burzovní premiéře koupili její akcie. NWR, jež stoprocentně vlastní důlní firmu OKD, za první čtvrtletí vydělala 118 milionů eur (skoro tři miliardy korun). To je více než čtyřikrát tolik, co za první tři měsíce loňského roku.

Tržby firmy, kterou spoluvlastní český finančník Zdeněk Bakala, vyskočily o 64 procent na 524 milionů eur.

"Při mírném růstu objemu prodeje uhlí dosáhla firma mnohem vyššího nárůstu tržeb díky dramatickému růstu cen uhlí na světových trzích," komentoval výsledky firmy Petr Hlinomaz z BH Securities.

Drahé uhlí

Ceny uhlí stejně jako dalších energetických komodit, jako je ropa nebo zemní plyn, letí na světových burzách výrazně vzhůru. Od těchto cen se pak odvíjejí i ceny za dodávky fyzické komodity.

Koksovatelného uhlí prodalo NWR na rok 2008 meziročně o 51 procent dráž. Ceny energetického uhlí se meziročně zvýšily o 31 procent. Prodej uhlí a koksu NWR oproti tomu zvýšila "jen" o osm procent na 3,43 milionu tun.

Závratným růstem si tak prošly i akcie NWR. Ty od své burzovní premiéry zdražily z 425 na 555,5 koruny včera. A to ještě po výsledcích přišel jednoprocentní propad. Cena akcií totiž rostla závratně už několik dní předtím a investoři, kterým se potvrdilo to, co očekávali, akcie prodávali, aby je "přetavili" v peníze.

A co bude s akciemi uhelné firmy po výsledcích?

"Kromě impozantního růstu zisku bude hrát pro další růst cen akcií jejich novost na pražské burze, a hlavně další růst cen komodit, který se ve světě očekává," říká Hlinomaz.

Klíčové bude především to, jaké podmínky si firma vyjedná na prodej uhlí na další rok - to bude růstem komodit na burzách výrazně ovlivněno. Podle Milana Vaníčka z makléřské firmy Atlantik FT však už akcie NWR vypadají na to, že vyrostly na "férové" ceny, které odpovídají ocenění firmy.

"V otázce rovnovážné hladiny kurzu bych byl obezřetný. Souvisí to s dlouhodobým výhledem firmy a zde bude více záležet na úspěšnosti expanze v Polsku a efektivitě této expanze. Zde zatím konkrétní výsledky ještě nejsou," oponuje Hlinomaz.

Právě využití příležitostí v Polsku je pro firmu klíčové.

Už do současného ocenění akcií analytici započítávají například těžbu v dolu Debiensko, kterou NWR ještě nemá "přiklepnutou". "Naším prioritním projektem v Polsku je otevření nového dolu v Debiensku, kde jsme podstoupili už všechny přípravné fáze povolovacího řízení a v tomto okamžiku čekáme na vydání povolení k těžební činnosti od polského ministerstva životního prostředí. Je to otázka několika týdnů," řekl v rozhovoru pro server Patria Online Bakala.

Co zastaví komodity?

Uchytit se na polském trhu je teď pro firmu naprosto zásadní. Stejně jako další růst cen uhlí. Ten se ale zřejmě jen tak nezastaví.

"Ve světě je po všech energetických komoditách velká poptávka. Produkce jí absolutně nestačí. Jediné, co by mohlo dalšímu růstu cen komodit včetně uhlí vystavit stopku, je razantní zvýšení úroků ve světě. To by ochladilo poptávku," říká komoditní analytik Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum.

Úroky jsou však nízko. Například americká centrální banka je za poslední rok srazila kvůli úvěrové krizi z 5,25 na dvě procenta.

"Prudké zvýšení úroků nevidím jako reálné. Inflace, se kterou musí centrální banky bojovat právě zvýšením sazeb, je stále menší strašák než utlumení ekonomického růstu. Právě tomu zase prospívají nižší sazby," říká Pírko.

Od Američanů se sice čeká, že úroky zvýší, aby růst cen trochu zbrzdili, o žádné prudké zvýšení však nepůjde.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů