Čtvrtek, 28. března 2024

Příbram využije bioodpad k rekultivaci odkališť po těžbě uranu

Příbram využije bioodpad k rekultivaci odkališť po těžbě uranu

Tráva a dřevěné štěpky z prořezávek veřejných prostranství a parků v Příbrami nekončí na skládce. Město je od konce loňského roku nechává kompostovat a vzniklou hmotu použije na rekultivaci dlouhodobě zanedbávaných odkališť po těžbě uranu v lokalitě Bytíz, řekl ČTK místostarosta Petr Kareš.

"Plán odpadového hospodářství města Příbram nám ukládá od roku 2008 odborně řešit problematiku kompostovatelných odpadů. V závěru roku 2007 došlo k dohodě se soukromou firmou, která kompostovatelný odpad od města odebírá a používá na výrobu rekultivačních hmot," dodal.

Technické služby města Příbram firmě ročně předají 400 tun trávy a 150 tun štěpků k ekologickému využití. Tráva z veřejných prostranství se kompostuje a rekultivační hmota, která vzniká, se používá na obnovu a oživení míst poničených těžbou uranu.

Rýsuje se navíc možnost pomoci i soukromým zájemcům o ekologickou likvidaci bioodpadu. Místostarosta chce radě města předložit návrh, aby si obyvatelé mohli za symbolický poplatek pronajmout do své zahrádky nádobu na kompostovatelný odpad. "Ušetří tím finance na nákup těchto speciálních nádob a vzniklý kompost budou moci využít na svých zahrádkách," uvedl. Město touto služnou naopak ušetří náklady na svoz a ukládání bioodpadu z domácností na skládky.

http://www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů