Čtvrtek, 28. března 2024

TriAx: revoluční systém stabilizace zemin inspirovaný přírodou

Inženýři společnosti Tensar International vyvinuli novou trojúhelníkovou geomříž s unikátní trojúhelníkovou strukturou.
TriAx: revoluční systém stabilizace zemin inspirovaný přírodou
Pozoruhodný výrobek představila firma Geomat, která je výhradním zástupcem společnosti Tensar v ČR, na nedávných stavebních veletrzích v Brně, kde geomříž TriAx získala Zlatou medaili IBF 2008 jako nejlepší exponát.
reklama
TECHNIK, Technologie

Je prvním geosyntetickým výrobkem, který pro svůj přínos toto ocenění získal. Nicméně nejde o první prestižní ocenění, kterého tento pozoruhodný výrobek dosáhl. Již loni byl TriAx oceněn jako "Výrobek roku" v rámci největšího stavebního veletrhu ve Velké Británii "Civil 2007".

Tensar, světový lídr ve vývoji a výrobě výztužných a stabilizačních geomříží a původní tvůrce technologie jejich výroby a následného využití, má téměř třicetileté zkušenosti ve výzkumu a optimalizaci chování geomříží. Na zdokonalování nové struktury stabilizační geomříže strávila firma šest let, aby dosáhla významného zvýšení stabilizační účinnosti ve srovnání s běžnými dvouosými geomřížemi.

NOVÁ STRUKTURA STVOŘILA POZORUHODNÉ VLASTNOSTI

Na základě dosavadních technických znalostí a zkušeností výzkumníci radikálně změnili základní konstrukci geomříží tak, aby vznikl zcela nový výrobek. Geomříž TriAx je vyvrcholením dosavadního vývoje a představuje budoucnost technologie geomříží použitím jednoho z nejstabilnějších přírodních tvarů - trojúhelníkové struktury. Rozsáhlé nezávislé testování prokázalo, že nová struktura dává geomříži všesměrné vlastnosti, tedy i velmi důležitou všesměrnou (radiální) tuhost. V kombinaci s vhodným kamenivem tak vytváří TriAx mechanicky stabilizovanou vrstvu s mimořádnými vlastnostmi, což je označováno za nejvýznamnější pokrok v technologii stabilizace zemin za posledních 25 let. Jedinečné vlastnosti nové geomříže TriAx jsou výsledkem identifikace a optimalizace klíčových konstrukčních vlastností geomříže (resp. vlastností ovlivňující funkci a účinnost geomříže). Tato základní změna struktury spojená s nárůstem výšky žebra a účinností spoje dává zrnitému zásypu taková boční omezení a vzájemnou interakci, která vede ke zvýšené účinnosti konstrukce mechanicky stabilizované vrstvy.

ZRODIL SE NOVÝ STANDARD?

John Kiely, obchodní ředitel Tensar International ve Velké Británii říká: "Jsme TriAxem nadšeni a doufáme, že by se mohl stát novým standardem v technologii geomříží. Všechny srovnávací testy potvrdily, že účinnost novinky je lepší než u běžných dvouosých geomříží. TriAx posouvá osvědčené vlastnosti geomříží do nové úrovně. Není to jen zlepšení stávající dvouosé geomříže, ale skutečný převrat."

S trojosou geomříží lze díky její výjimečné účinnosti ušetřit značné finanční prostředky při výstavbě nezpevněných cest a trvalých silničních konstrukcí. Nová geomříž vyžaduje totiž použití menšího množství kameniva, a tím také snižuje nezbytný čas instalace, což vede ke snížení nákladů na mechanickou stabilizaci. V pozemním stavitelství vytvořením stabilizační vrstvy pod konstrukcemi pomocí geomříže TriAx vede k regulaci nerovnoměrného sedání a může přinést významné snížení ceny ve srovnání s běžným řešením.

(strp)

TE32.jpg

TE32a.jpg

foto: TENSAR

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů