Středa, 17. dubna 2024

Medlovská skládka komunálního odpadu se do dvou let rozšíří

Medlovská skládka komunálního odpadu se do dvou let rozšíří

UNIČOV - Město Uničov a obec Medlov na Olomoucku plánují rozšíření společné skládky komunálního odpadu. V nejbližších dvou letech chtějí do ní investovat kolem 30 milionů korun.


Rozšíření chce město s obcí financovat z dosavadního zisku společnosti Eko-Unimed, kterou pro provoz skládky před 15 lety založili. Vloni vykázala po zdanění zisk 4,6 milionu korun. "Zisk nerozdělujeme, střádáme ho pro další investice. Nakupují se z něj například nové svozové vozy a bude se z něj financovat další rozšíření skládky," uvedla pro starostka Uničova Jarmila Kaprálová. Zatím má společná firma našetřeno přes 18 milionů korun.

Chystaná již třetí etapa rozvoje skládky má mít životnost 15 let, řekl starosta Medlova Bohumír Berger. "Svou rozlohou by měla být stejná jako současné uložiště, tedy 600.000 metrů krychlových," podotkl Berger. Dnes je medlovská skládka zaplněna ze dvou třetin a je v ní uloženo 396.000 tun odpadu. Vybudování skládky ve dvou etapách stálo dosud 42 milionů korun. Obec Medlov má z uložení odpadu roční profit kolem 15 milionů. Odpadky tam vyváží 45 obcí z okruhu 20 kilometrů.

 

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů