Pátek, 26. dubna 2024

Vanuatu zná recept na štěstí

Vanuatu zná recept na štěstí
Tichomořské ostrovní Vanuatu je první na seznamu 178 zemí světa seřazených podle indexu štěstí. Žebříček se sestavuje porovnáním průměrné délky života, lidské pohody a toho, do jaké míry země poškozuje nebo nepoškozuje životní prostředí.

Vanuatu je první, i když podle hrubého domácího produktu stojí světově až na 121. místě. Nebo možná právě proto. Tajemství štěstí Vanuaťanů se pokusila odhalit zpravodajská stanice BBC.

Mnoho lidí sní o vlastním ostrově s korunami kokosových palem, korálovým mořem a tropickým pralesem. Vanuaťan Jean Pierre John o ničem snít nemusí. Když se rozhlédne po Metomě, která je jedním z 80 ostrovů Vanuatu, může si říci, že to vše mu patří. A přitom není v klubu miliardářů, rockových hvězd ani členů královské rodiny. Nemůže být tomuto exkluzivnímu spolku vzdálenější.

On i celá jeho rodina žije na Metomě v chatrčích bez elektřiny, tekoucí vody, rádia a televize. Jejich jediným dopravním prostředkem jsou čluny, takže se nedostanou dál než k nejbližším ostrovům. Peněz mají málo a příležitostí nějaké vydělat ještě míň. A když se podaří získat nějaké peníze, většinou prodejem krávy, koupí si za ně Johnovi mýdlový prášek a petrolej do lamp. Ale dokážou si poradit i bez toho - mýdlo se dá vyrobit rozdrcením místních rostlin a na svícení může posloužit kokosový olej.

Často taky něco užitečného vyplaví moře - z bójí se dají rozříznutím získat misky, ze starých rybářských sítí vzniknou visutá lůžka.

Když se Jean Pierre dověděl, že je Vanuatu považováno za nejšťastnější zemi světa, s porozuměním pokýval hlavou. Na otázku, jak je to možné, odpověděl bez váhání: "Nemusíme se starat o peníze."

Když tutéž otázku položíte v Británii, dostanete podobnou odpověď. Rozdíl je ale v tom, že Jean Pierre nemá na mysli to, že má peněz tolik, že se v nich bezstarostně topí, ale to, že je nepotřebuje.

A je také zřejmé, že jeho osobní štěstí zdaleka není jen otázkou peněz. Podíl na něm má také rodinné soužití a mimořádný respekt, který k sobě všichni chovají.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů