Čtvrtek, 28. března 2024

Nádrže, nebo akumulátory?

Nádrže, nebo akumulátory?
Energie a auta - dvě hlavní témata tohoto čísla spolu v řadě aspektů úzce souvisí. Úsilí o energetickou úspornost je nyní široce uznávaným a podporovaným trendem a týká se ve značné míře i automobilů. A to jak pokud jde o jejich spotřebu a úroveň emisí, které produkují, tak úspory energií při jejich výrobě i výrobě materiálů, z nichž jsou vozy na automatizovaných výrobních linkách vytvářeny.

Ceny ropy, které už nejednou přiměly lidstvo k zamyšlení, jakým směrem se bude další rozvoj jím vytvořené civilizace ubírat, opět připomenuly, že zdroje, díky nimž funguje, nejsou nevyčerpatelné, a času na to, aby byla nalezena rozumná varianta, která by umožnila slušný život dalším generacím, není mnoho. Klíčem k tomu budou právě energie skutečně "ve všech podobách", na nichž závisí, jak bude vypadat svět příštích let. A také schopnost co nejlépe zužitkovat to, co už k dispozici máme. Prakticky vše je už dnes příliš cenné na to, aby se mohlo změnit na pouhý bez nápadu odstraňovaný odpad. Což platí i o tom, co dnes vnímáme jako nejmodernější.

"Šrot jsi, a v šrot se obrátíš," dalo by se s trochou nadsázky charakterizovat život techniky, která nás obklopuje. Ale i tady se věci pod tlakem doby radikálně mění: díky recyklaci a znovuvyužívání surovin poslouží staré věci pro výrobu nových, s ohledem na životní prostředí, přesně jak si doba žádá. Kovový odpad podobně jako plasty se stane základem nových surovin, elektronika dá zpět cenné kovy a jaderné palivo ze starých reaktorů může posloužit díky moderním technologiím nové generaci jaderných elektráren. Jeden příklad za všechny: Nemalou zásluhu na přeměně starých věcí v nové má i česká firma ŽDAS, která vyvinula unikátní mobilní nůžky na zpracování šrotu. Nejde-li hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře. A zařízení, které se dokáže přestěhovat za zdrojem kovového odpadu, se logicky stalo hitem.

Mimochodem, když už si bereme na paškál dosavadní světa běh: stranou pozornosti prošlo jedno nenápadné, leč pro nás velmi významné výročí: Před 15 lety, v červnu 1983, vyšlo první číslo časopisu, který máte právě před sebou. V jeho redakci se za tu dobu vystřídalo několik šéfredaktorů a ještě více redaktorů, kterým patří dík za práci, kterou tomuto projektu věnovali, stejně jako vám čtenářům, kteří svou přízní, kterou časopisu věnujete, i nápady a připomínkami pečujete o jeho další rozvoj.

O proměnách, kterými TECHNIK za tu dobu prošel, až do jeho současné podoby, si lze udělat představu z obsahu. Původně převážně strojírensky zaměřený měsíčník rozšířil spektrum svého zájmu, takže dnes se věnuje pojmu "technika" v plném slova smyslu včetně souvislostí a snaží se přinášet informační servis o produktových novinkách i trendech v plné šíři svého názvu, tištěnou podobu doplňuje elektronický newsletter a webové stránky. Prostě - snažíme se jít s dobou. Držte nám palce, a my se budeme nadále snažit přinést vám průřezový výběr informací ze světa techniky a technologií, které by vám rozhodně neměly uniknout.

A jestli máte po ruce skleničku, můžete oslavit červnové jubileum s námi. Na zdraví!

P.S.: abyste si mohli připít skutečně kvalitním mokem, v aktuálním newsletteru pro tento týden, který dostávají předplatitelé a abonenti newsletterové služby každý čtvrtek (adresu na přihlášení najdete v zadní servisní sekci časopisu, služba je zdarma), naleznete krátkou anketu, jejíž vítěze odměníme lahví vynikajícího červeného z novosedelského vinařství Kovacs. Získá ji jednak nejrychlejší odpověď, ale i dva vylosovaní výherci z odpovědí došlých v průběhu následujícího týdne.

Hezký vstup do nového pololetí a slunné dny přeje redakční tým.

AUTOR: Josef Vališka
šéfredaktor
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů