Úterý, 23. dubna 2024

Přestavba pražské čistírny odpadních vod se nestihne včas

Přestavba pražské čistírny odpadních vod se nestihne včas

Praha - Přestavba pražské čistírny odpadních vod na Císařském ostrově nebude dokončena v termínu, od kterého mají tato zařízení podle závazku České republiky vůči Evropské unii splňovat limity pro čistotu vypouštěných odpadních vod. Na dotaz ČTK to dnes řekli radní Petr Štěpánek (Strana zelených) a předseda infrastrukturního výboru zastupitelstva Miroslav Poche (ČSSD). Městu navíc na celkovou opravu odhadem za deset miliard korun chybějí peníze.

Na požadovanou asi šestimiliardovou unijní dotaci z operačního programu životní prostředí Praha s největší pravděpodobností nedosáhne kvůli délce smluv se správcem a provozovatelem vodohospodářské infrastruktury.

Celková oprava čistírny by měla být hotova do konce roku 2010. "Technický to není možné. Následky ponese další rada," řekl Poche.

Na výstavbu dosud nebylo vydáno ani územní rozhodnutí. Magistrátní stavební odbor je loni v listopadu zrušil a vrátil věc radnici Prahy 7 k novému projednání a rozhodnutí. Štěpánek uvedl, že věc převzal od svých předchůdců v situaci, kdy byla proti územnímu rozhodnutí podána odvolání odpůrců. Nyní se projekt podle jejich zásadních námitek upravil, navíc se porovnávají dvě technologie. "Máme zájem na tom, aby to bylo co nejdříve," zdůraznil Štěpánek.

Čistírna už nyní pracuje ohledně čistoty vypouštěných odpadních vod na výjimku, stejně tomu bude i při přestavbě. Navzdory tomu, že se nestihne, sankce od Evropské unie Praze podle radního nehrozí. Sankce může dát unie České republice, Prahu může pokutovat Česká inspekce životního prostředí nebo vodoprávní úřad magistrátu. Štěpánek navíc soudí, že postihy z unie nebudou dřív než v roce 2014, když už nebude platit operační program Životní prostředí. Pokud by sankce padla dřív, bylo by to vlastně přiznání, že program selhal, podotkl radní.

Podle některých odborníků by mohla být čistírna přestavěna nejdříve v roce 2013. Problém je to, že nejsou peníze. Unie nechce dát Praze dotace kvůli tomu, že smlouvy mezi městem, správcovskou firmou Pražská vodohospodářská společnost (PVS) a společností Pražské vodovody a kanalizace (PVK) jsou uzavřeny do roku 2028. Podle podmínek musí končit nejpozději o šest let dříve. Podobně jako metropole jsou na tom i další obce.

Ujednání byla prodloužena před několika lety, původní platnosti byla do roku 2013. Ministerstvo životního prostředí tehdy údajně sdělilo, že jsou v souladu s požadavky na čerpání dotací z evropských fondů. Nyní je vše jinak.

"Situace je v mnoha směrech otevřená, a to včetně zkrácení smlouvy," uvedl Štěpánek. Společnost PVK je údajně proti. Ujednání ale podle Štěpánka obsahuje ustanovení, že může být upravena podle podmínek operačního programu. Podle informací z PVK od smluv nelze odstoupit ani je vypovědět bez toho, že by PVK ujednání zásadně porušila. Jednostranný krok by prý mohl vést k soudnímu sporu a k arbitráži.

Vláda by měla do konce června dostat rozbor, jak by bylo možné platit přestavby nevyhovujících čistíren v obcích, které na unijní dotace nedosáhnou. Pokud peníze nebudou, podle některých informací hrozí, že vodné a stočné v Praze razantně podraží, a obyvatelé tedy budou platit za vodu výrazně vyšší částky než nyní.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů