Čtvrtek, 28. března 2024

Fond ASEKOL podpoří veřejně prospěšné projekty

Fond ASEKOL podpoří veřejně prospěšné projekty

Kolektivní systém ASEKOL v letošním roce zřídil fond na podporu veřejně prospěšných projektů zaměřených na zlepšení efektivity sběru elektroodpadu. V prvním ročníku grantového řízení se o příspěvky od Fondu ASEKOL ucházelo celkem 38 obcí, nevládních neziskových organizací a provozovatelů sběrných dvorů. Uspělo 27 subjektů, mezi něž ASEKOL rozdělil přes 3 miliony korun.

Fond ASEKOL má za cíl finančně podpořit neziskové a veřejně prospěšné projekty týkající se zpětného odběru a recyklace elektrozařízení, a také zvýšit celkovou efektivitu systému zpětného odběru elektroodpadu. „Chtěli jsme podpořit ty subjekty, kterým chybí finance na zlepšení podmínek sběru elektroodpadu, ale snaží se situaci řešit. Podle reprezentativního průzkumu, jehož se zúčastnila stovka obcí, je právě nedostatek prostředků na vybudování sběrných dvorů největším problémem – týká se více než dvou třetin obcí,“ říká Jan Vrba z kolektivního systému ASEKOL.

„Letos jsme se zaměřili na tři typy projektů. Jde o Program Intenzita, Program Rekonstrukce a Program Osvěta,“ pokračuje Vrba. „První se týká vytvoření nebo zvýšení počtu sběrných míst v konkrétní lokalitě, popřípadě i zlepšení jejich dostupnosti. Program Rekonstrukce je zaměřen na kvalitu sběrných míst z hlediska zvýšení kapacity, jejich rekonstrukce nebo zlepšení vybavení a Program Osvěta cílí na oblast vzdělávání v problematice,“ vysvětluje Vrba. V následujících letech by měl do Fondu ASEKOL přibýt ještě Program Výzkum sloužící k uplatnění výzkumu, vývoje a rozvoje technologií v oblasti logistiky, zpětného odběru a recyklace elektrozařízení.

Fond ASEKOL letos rozdělil celkem přes 3 miliony korun. O rozdělení prostředků rozhodovala osmičlenná Rada Fondu ASEKOL složená ze zástupců společnosti ASEKOL, Svazu měst a obcí ČR, výrobců, profesních sdružení a médií. „Celkem jsme evidovali 38 žádostí, z nichž jsme se jich rozhodli podpořit 27. Podporu hledaly především města, obce a provozovatelé sběrných dvorů, zaznamenali jsme však i několik žádostí neziskových organizací. Kritérii pro výběr byly například ekonomická smysluplnost projektu, vliv na zvýšení míry zpětného odběru elektrozařízení nebo kreativita navrženého řešení,“ přibližuje výběr Pavel Drahovzal ze Svazu měst a obcí ČR a předseda Rady Fondu ASEKOL. Mezi oceněnými jsou například města Kroměříž, Tábor a Prostějov, provozovatelé sběrných dvorů Technické služby Zlín a SLUMEKO či občanské sdružení Vzájemná komunikace. 

Zhruba polovina sumy bude žadatelům předána přímo, zbytek jako nefinanční plnění v podobě unifikovaného přístřešku pro sběrný dvůr. Několika projektům byla udělena dotace i přidělen přístřešek. „Pro variantu nabídky systémového řešení jsme se rozhodli až v průběhu vyhodnocování žádostí. Řada obcí a provozovatelů se totiž potýká s problémem nedostatečné vybavenosti sběrných dvorů z hlediska zabezpečení vysloužilého elektrozařízení umístěného ve sběrném dvoře. Nejvíce žadatelů se na nás proto obracela právě s tímto problémem. Celkem šestnácti žadatelům bude nabídnuto celkem 24 přístřešků“ vysvětlil Vrba.

Fond ASEKOL, stejně jako celý chod společnosti ASEKOL, je financován klienty systému – výrobci a dovozci elektrozařízení. „Zřízení Fondu ASEKOL jednoznačně podporujeme. Naším cílem je dodržet literu zákona a postarat se o vysloužilá elektrozařízení co nejlépe. Zkvalitňování sběrné sítě celý systém posouvá opět o kus dopředu,“ uzavírá za klienty kolektivního systému ASEKOL Vladimír Doležal, ředitel pro servis a techniku Sony Czech a člen Rady Fondu ASEKOL.

 

Společnost ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci roku 2005 byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí ČR jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport (tj. skupiny 3, 4, a 7). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 2960 městy a obcemi a 1270 servisy, opravnami a prodejnami elektro. 

Fond ASEKOL byl letos v únoru založen kolektivním systémem ASEKOL. Důvodem bylo zejména zlepšení podmínek zpětného odběru elektroodpadu. Žadateli o příspěvek na svůj projekt se mohou stát obce, svazky obcí, kraje a také nevládní neziskové organizace či provozovatelé sběrných dvorů. Grant však za určitých podmínek může získat téměř každý, kdo není spjat s chodem Fondu ASEKOL a rozhodováním o udělení příspěvků. V prvním ročníku bylo oceněno 27 subjektů, mezi něž ASEKOL rozdělil přes 3 000 000 korun.

 

Kontakty

AMI Communications, spol. s r. o.: Týn 641/4, Praha 1, Ondřej Tesař, e-mail: ondrej.tesar@amic.cz, tel.: 602 698 854, www.amic.cz

ASEKOL s. r. o.: Dobrušská 1, Praha 4, manažerka komunikace: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů