Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vážení, někteří z Vás možná, stejně jako já, viděli sobotní vydání Televizních novin TV Nova. Rád bych Vás upozornil na to, že informace, které zveřejnila TV Nova o připravené novele zákona o odpadech, se nezakládají na pravdě. Bohužel, redaktor, připravující pro Novu reportáž o této novele nekontaktoval MŽP ani telefonicky ani e-mailem, aby si své informace ověřil (na rozdíl od všech Vás ostatních, kteří o našem návrhu průběžně referujete). Tak tedy:
1. Novela zákona o odpadech VŮBEC NEŘEŠÍ otázku zálohového systému na jednorázové PET lahve. Systém záloh, stejně jako jeho přesné nastavení, bude až součástí chystané novely zákona o obalech.
2. V návrhu novely odpadového zákona není ANI SLOVO o tom, že by MŽP snad navrhovalo systém "nádoba na bioodpad do každé domácnosti", jak se snažila tvrdit TV Nova. Návrh obsahuje postupný náběh povinnosti obcí zajistit lidem MOŽNOST třídit biologicky rozložitelný odpad - a to nejdříve v oblastech s převažující domkovou zástavbou (se zahradami a tudíž dobrými možnostmi pro separaci bioodpadu) a teprve postupně i v dalších částech obcí a měst. Jaký způsob zajištění této možnosti obce vyhodnotí jako ekonomicky a logisticky efektivní je jednak v jejich pravomoci a jednak se bude nepochybně lišit podle lokálních okolností a možností.
S pozdravem Mgr. Jakub Kašpar
ředitel odboru vnějších vztahů MŽP a tiskový mluvčí

Společnost Fujitsu Siemens Computers (FSC) na svém webu otevřela sekci věnovanou vztahu ekologie a informačních technologií. Na webu návštěvníci najdou původní články na aktuální témata, která hýbou nejen světem IT, i odkazy na články na internetu. Ekoblogosféra vznikla v reakci na výsledné zprávy z internetového průzkumu pořádaného FSC v závěru loňského roku. Z odpovědí top manažerů je zřejmé, že si uvědomují, že ekologické chování firem se stává klíčovou součástí celkové společenské odpovědnosti firem. "Informační technologie jsou zatím vnímány jako něco automaticky ekologického. Jistě, je lepší poslat mail než poslat dopis nebo dokonce podřízeného osobně. Ale ještě lepší je ušetřit na deseti milionech mailů tunu oxidu uhličitého. Většina manažerů netuší, že to jde," tvrdí Tomáš Rutrle ze společnosti Fujitsu Siemens Computers.

Partnerství pro udržitelnou výrobu a služby představuje v Praze ojedinělý projekt, který umožnil podnikům optimalizovat výrobní procesy. Podniky tak mohly nalézt efektivní cestu, jak zároveň ušetřit nemalé finanční prostředky a přitom pozitivně působit na životní prostředí. Tisková konference, věnovaná tomuto projektu se uskuteční v pátek 12.6. od 12:15 do 12:45 v budově ČSVTS na Novotného lávce 5, v místnosti 220. Vedle zástupců podniků, kde byl projekt realizován na tiskové konferenci vystoupí rovněž zástupci MŽP a realizátorů projektu (společnost Enviros a Hospodářská komora hl. m. Prahy).

Obchodní cesta do Číny. Ve dnech 16. až 20. června proběhne pod záštitou Hospodářské komory ČR obchodní mise do Číny zaměřená na navazování kontaktů mezi podnikateli z oblasti strojírenství, zpracování nerez oceli, chemických výrobků z uhlí, nových materiálů a výroby šetrné k životnímu prostředí. Kontakt: Jiří Hansl, telefon 296 646 255 nebo e-mail: hansl@komora.cz

V mladoboleslavské městské galerii Templ probíhá v těchto dnech zajímavá výstava dřevomaleb slánského horolezce a výtvarníka Tomáše Záborce. Až do 29. června tady můžete obdivovat výtvarná díla inspirována výhradně přírodou. Ve své práci se šestatřicetiletý autor snaží o prozkoumání nejrůznějších vjemů, počínaje strukturou rostlin či krajiny, přes barevnost, světelný kontrast k emočním zážitkům, které jsou s těmito náměty spojeny.

Tři roky a dost! Vedení společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové (VAK) už nehodlá čekat na rozhodnutí Evropské unie o případném přidělení dotace a chystá zahájení rekonstrukce čistírny odpadních vod ve městě. „Náklady na přestavbu si vyžádají 150 milionů korun. Začít chceme letos na podzim, a to i bez dotace Unie. Práce by měly skončit v říjnu 2010. Kvalitu vody ovlivní rekonstrukce jen velmi málo,“ řekl ředitel VAK František Barák. K úpravám areálu firmu nutí přísnější evropské normy na čištění městských odpadních vod, které začnou v Česku platit 1. ledna 2011. „Abychom novým standardům vyhověli, museli bychom mít ve vodě o dva až tři miligramy méně fosforu a dusíku. To bohužel se stávající technologií nedokážeme. Když se k tomu stát zavázal, tak by nám měl část nákladů zaplatit, nebo pomoci s dotací,“ míní František Barák. Přestavba zahýbe s cenou vody dodávané obyvatelům a firmám. A to už příští rok. „Cena bude vyšší, už kvůli ostatním stoupajícím nákladům na přepravu a úpravu vody či výši nájemného za rozvody. Ale zatím neznáme přesný investiční záměr jejich majitele, firmy VAK, takže přesnou cenu nelze určit. V srpnu budeme vědět víc,“ řekl generální ředitel společnosti Veolia Voda Jakub Hanzl. Společnost VAK hodlá v příštích letech do vodohospodářské soustavy na Hradecku investovat celkem téměř jednu miliardu korun.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy se včera v podvečer v bavorském Straubingu shodli na zásadách snižování emisí CO2 v autoprůmyslu v Unii – do roku 2012 dosáhnout stavu, aby nově vyrobené vozy vypouštěly nanejvýš 120 gramů CO2 na kilometr.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů