Pátek, 29. března 2024

Protihlukové stěny dostaly podmínku

Protihlukové stěny dostaly podmínku

Zlín - Na takzvané hranici nejistoty balancují nové protihlukové stěny podél frekventované silnice I/49 ve Zlíně-Malenovicích. Při měření hluku ve venkovním prostoru totiž jen tak tak vyhověly zákonné normě. Stěny byly sice nedávno zkolaudovány, dostaly však výjimku na tři roky.

 

Ředitelství silnic a dálnic České republiky (ŘSD ČR) nyní dumá, jak problém vyřeší. Stěny už zvyšovat nemůže, proto možná zaplatí některým obyvatelům Malenovic nová plastová okna, propouštějící méně hluku. „Zákonný limit je pro nás jako provozovatele komunikace padesát decibelů, ale včetně takzvané hranice nejistoty: tedy plus minus dva decibely. Kontrolní měření dopadlo v hodnotě mezi čtyřiceti osmi a čtyřiceti devíti decibely,“ popsala výsledky měření mluvčí ŘSD ČR Martina Vápeníková.

„Výklad ministerstva zdravotnictví určil, že musíme dodržet hranici osmačtyřiceti decibelů, a že se tedy v hranici nejistoty nemůžeme pohybovat,“ doplnila.

Hluk měřili experti z akreditované laboratoře. „Hodnoty na hranici hygienického limitu byly zjištěny pouze ve venkovním prostoru vyšších podlaží obytných budov. Na úrovni prvních nadzemních podlaží a uvnitř staveb byly limity splněny,“ upřesnila ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Dana Šviráková.

Že je rachot ze silnice za údajně nízkou stěnou více slyšet ve vyšších podlažích domů, potvrdili i obyvatelé Malenovic. „Rozdíl mezi přízemím a prvním patrem určitě je. Pokud vyběhnete o tři čtyři metry výše, je hluk mnohonásobně větší. Člověk už je na to za ty roky zvyklý, ale když například přijede někdo na návštěvu, tak nemůže spát,“ řekl Přemysl Žaludek, který bydlí v rodinném domku přímo u stěny.

Silničáři museli při kolaudaci protihlukových stěn kvůli výsledkům měření požádat hygieniky o udělení výjimky. „Tu jsme dostali na tři roky s tím, že do té doby musíme zjednat nápravu. Zvyšovat protihlukovou stěnu už nebude možné, proto zatím jediné řešení, které se v této lokalitě nabízí, je výměna oken za protihluková. Ale vše je ještě v jednání,“ doplnila Vápeníková. Šlo by podle ní o investici v desítkách milionů korun.

Lidé z Malenovic se na případnou instalaci nových plastových oken těší. Někteří si je před časem paradoxně pořídili ze svého. To když jim ještě silničáři tvrdili, že jsou protihlukové stěny v pořádku a že jim peníze na okna nedají. „Teď doufám, že nám schované účtenky proplatí. Bylo by to výborné,“ doufá Magda Baťková z Malenovic.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů