Pátek, 29. března 2024

Invaze zákeřného škůdce skončila, lesníci tak mají důvod k radosti

Invaze zákeřného škůdce skončila, lesníci tak mají důvod k radosti

Slavkovsko - Pracovníci bučovické lesní správy si můžou letos zhluboka oddechnout. Z lesů na Slavkovsku zmizela po několika letech bekyně velkohlavá. Housenky tohoto motýla ožírají listí stromů

„Výskyt bekyně velkohlavé v porostech Ždánického lesa je letos nulový,“ potvrdil šéf bučovické lesní správy Otakar Pavlík. Podle něj pravděpodobně působilo na likvidaci škůdce hned několik vlivů. „Nepochybně hodně udělal chemický postřik. Domnívám se ale, že rozhodující byl samotný rozsah kalamity. Bekyně se prostě rozmnožila natolik, že jedinci už prostě neměli co žrát a hromadně hynuli,“ objasnil Pavlík.

Zároveň doplnil, že tak rychlý konec invaze tohoto škůdce je krajně neobvyklý. Kalamita většinou trvá zhruba pět let.

Na Vyškovsku a Hodonínsku začala před třemi lety v doposud nevídaném rozsahu. Housenky napadaly dokonce ovocné sady. Lesníci proti nim nasadili feromonové lapače. Opakovaně také použili letecký postřik na velkých plochách lesa. Tvrdili, že postřik není nebezpečný, takže lidé si nemuseli odpustit vycházky do přírody. „Jedná se o biologický preparát, který je ekologický a ostatním živočichům neškodí,“ objasnil před časem revírník Oldřich Tupý.

Bekyně v roce 2005 napadla zhruba čtrnáct set hektarů lesa. O rok později se objevila už jen na třech stovkách hektarů a v roce 2007 byl její výskyt minimální.

Větším problémem pro lesníky může být letos kůrovec. Tento brouk napadá jehličnany. „V lesích hlavně kvůli následkům vichřice Emma stále leží patnáct tisíc kubíků dřeva z nahodilé těžby. Do konce června je musíme zpracovat. Jinak hrozí, že by nové generace kůrovce vyletěly ze zelených částí mrtvých stromů a napadly okolní porosty,“ vysvětlil lesní správce.

Podle něj by ale lesníci měli všechny práce včas zvládnout. Pavlík dodal, že lesy na Vyškovsku jsou nyní v poměrně dobrém stavu. Na něm se kladně projevily hlavně vydatnější srážky z března a dubna.

Vyškovský deník 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů