Čtvrtek, 18. dubna 2024

Mostečtí zastupitelé napravili chybu Obvodního báňského úřadu

Mostečtí zastupitelé napravili chybu Obvodního báňského úřadu

MOST - Mimosoudní vyrovnání s Obvodním báňským úřadem schválilo včera na mimořádném zasedání mostecké zastupitelstvo.

Tím se vyřeší dlouholetý spor o téměř 44 miliony korun za vydobyté nerosty, které báňský úřad odváděl městu Mostu místo obci Malé Březno.

Na včerejším zasedání schválili zastupitelé návrh vedení města na mimosoudní vyrovnání a tím vyřešení celé kauzy. Ta vznikla díky chybě Obvodního báňského úřadu v Mostě, který odváděl peníze jako úhradu z plochy dobývaného prostoru a z vydobytých nerostů městu Most. Jednalo se o období let 1991 až 2003. Před čtyřmi lety o této skutečnosti informoval báňský úřad bývalé vedení města. To však spor neřešilo. Jsme přesvědčeni, že peníze je třeba vrátit, protože je to především o lidské a politické slušnosti a o přístupu. Jedná se ale o mnoho peněz, a protože hospodaříme s veřejnými prostředky, jednali jsme o celé záležitosti, a výsledkem je dohoda o mimosoudním vyrovnání, komentoval výsledek primátor Vlastimil Vozka (SMM)).

Mimořádného zasedání se nezúčastnili zastupitelé ČSSD a zastupitelé ODS hlasovali proti. Chtěli celou částku vrátit najednou, čímž by se město dostalo do vážných problémů.

Dohodou Obvodního báňského úřadu v Mostě a obce Malé Březno současně dochází k převodu pohledávky báňského úřadu na obec Malé Březno, tím půjdou splátky přímo obci. Podle dohody vrátí město Most dohodnutou částku 40 milionů korun ve splátkách během následujících deseti let, řekl Haló novinám náměstek primátora Jiří Kurcin (KSČM).

Díky mimosoudnímu vyrovnání ušetří Most nemalé finanční prostředky za penále a soudní poplatky. Celá situace se vyhrotila počátkem letošního roku, kdy Malé Březno poslalo na Most exekutora, který obstavil nemovitosti a účty města. Podle našich informací je již majetek města odblokován.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů