Čtvrtek, 25. dubna 2024

Praze hrozí další mrakodrap – Ledová věž

Praze hrozí další mrakodrap – Ledová věž

PRAHA – Sotva pár týdnů uplynulo od návštěvy ředitele UNESCO v Praze, který přijel osobně zkontrolovat plány na výstavbu mrakodrapů v hlavním městě, a už vzniká další problém. Investor představil projekt na stavbu nové výškové budovy na Pankrácké pláni, nazvané Ledová věž. Budova má dosáhnout výšky bezmála osmdesáti metrů. Proti záměru se postavili památkáři a řada občanských sdružení. Výškové budovy mohou zničit unikátní historické panorama Prahy a mohou se stát důvodem pro vyškrtnutí Prahy z prestižního seznamu světových památek UNESCO.

„Dochází přesně k tomu, před čím jsme varovali. Protože město podporuje výstavbu mrakodrapů společnost ECM, přicházejí další investoři a žádají o povolení svých projektů. Věžové stavby v těšném sousedství historického jádra Prahy jsou výnosný byznys. Hrozí však, že zástavba horizontu města dalšími vysokými budovami zničí unikátní ráz Prahy,“ komentuje situaci Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Z dostupných podkladů vyplývá, že mrakodrap chce stavět akciová společnost Pankrác, kterou v roce 1994 zakládali Milan Šrejber a Michael Kocáb. Nyní už ve firmě ani jeden z nich nepůsobí a ta se věnuje pronájmu administrativních a skladových ploch. V nové budově, vysoké 76,5 metru a nazvané Ledová věž, by měly být kanceláře. Autorem návrhu je Architektonický ateliér Kaama architekta Karla Mrázka.

K návrhu vydal letos v dubnu odborné stanovisko Národní památkový ústav, který označil stavbu za vyloučenou. Podle něj není žádoucí zatěžovat horizont Prahy dalšími věžemi; zástavba by v dané lokalitě neměla překročit šest až osm podlaží. Ledová věž má být přitom devatenáctipatrová. Jak se k věci postaví Odbor památkové péče, kultury a cestovního ruchu pražského magistrátu, zatím není jasné. Právě tento odbor má přitom klíčovou pravomoc a může stavbu povolit i přes odpor památkářů, jak se již stalo v případě mrakodrapů Epoque.

Marie Janoušková z Občanské iniciativy Pankráce podotýká, že území má vyčerpanou dopravní kapacitu a s další věžovou stavbou se nevyrovná. „V oblasti Pankrácké pláně a Budějovické bude po dostavbě známých objektů 17.800 nových parkovacích stání. Podle oficiálních podkladů magistrátu to bude znamenat denně více než sedmdesát tisíc jízd automobilem. Místní uliční síť již další objemy dopravy nezvládne. Navíc jedinou příjezdovou trasou do oblasti Pankráce je severojižní magistrála, která ničí kvalitu života jak na Pankráci a na Budějovické, tak i v samotném centru města,“ řekla Janoušková.

Martin Skalský ze sdružení Arnika připomíná, že na počátku července bude plány na stavbu mrakodrapů v Praze znovu projednávat Výbor světového dědictví na zasedání v kanadském Quebecu. Arnika, Občanská iniciativa Pankráce, Ateliér pro životní prostředí a Pankrácká společnost již Výbor UNESCO na návrh Ledové věže upozornili. UNESCO a jeho poradní orgán ICOMOS se obávají, že výškové budovy mohou zničit unikátní charakter historické Prahy, zachovalý horizont a měřítko staveb ve městě.

Pokud UNESCO usoudí, že Česká republika nedodržuje své mezinárodní závazky vyplývající z konvence o ochraně kulturního dědictví, může zařadit Prahu na seznam památek v ohrožení, nebo ji z prestižního seznamu zcela vyškrtnout. To by znamenalo obrovské ekonomické škody pro turistiku a všechna návazná odvětví, na nichž je existenčně závazná podstatná část obyvatel Prahy.

Společná tisková zpráva Ateliéru pro životní prostředí, Občanské iniciativy Pankráce, Pankrácké společnosti a Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů