Čtvrtek, 28. března 2024

Konference o budoucnosti terénní cyklistiky v Česku: shoda i otázky

Jezdíte rádi na kole do přírody? Nahlédněte do budoucnosti vašeho koníčku...
Konference o budoucnosti terénní cyklistiky v Česku: shoda i otázky

Češi nejraději jezdí na kole. To říkají výzkumy, které popisují oblibu aktivně provozovaných sportů mezi Čechy. Terénní cyklistika je přitom významnou součástí této nejpopulárnější aktivity. Na rozdíl od jiných volnočasových aktivit jí však zatím nebyla věnována pozornost ani podpora. Situaci se však snaží změnit Česká mountainbiková asociace (ČeMBA), která ve spolupráci s Českou lesnickou společností připravila jeden z důležitých kroků řešících tento nedostatek. Tím je uspořádání konference Terénní cyklistika v lesích, která se konala 5.6. v Jablonci. Příspěvky i debata lesníků, ochranářů, úředníků a zástupců terénních cyklistů přitom jasně ukázaly, že další přehlížení růstu popularity cyklistiky v přírodě již není možné.

Ačkoliv se to při obyčejné nedělní vyjížďce do lesa nezdá, situace milovníků kol není zcela jednoduchá. Zástupci cyklistů z řad České mountainbikové asociace poukázali na to, že ačkoliv mnoho cyklistů vyhledává především úzké lesní stezky a pěšiny, není vůbec jasné, zda při takovém výletu neporušují zákon. Lesníci totiž v řadě případů předkládají výklad zákona, který dovoluje jízdu na kole pouze po širokých lesních cestách. Proti tomu se ovšem důrazně postavil Tomáš Kvasnička, předseda České mountainbikové asociace, který hájil právo jízdy cyklistů nejen na lesních cestách, ale také na stezkách. Svůj boj za cyklisty přitom podepřel vědeckými výzkumy, které mimo jiné dokazují, že cyklisté přírodě neškodí více než pěší turisté, a podobné zákazy jsou tedy neopodstatněné.

Na konferenci se všechny strany shodly, že je v budoucnosti nezbytné rozvíjet rekreační funkci lesa. To znamená, že lesy by neměly být již jen továrnou na dřevo, ale musí poskytovat také příjemné podmínky pro rekreaci a odpočinek. Velký zájem proto vzbudila prezentace zahraničního odborníka Daithiho de Forge, který na konferenci přednášel na pozvání České mountainbikové asociace o proměně irských lesů. Irští lesníci totiž vyšli vstříc přání lidí a vedle doposud výhradního zaměření na produkci dřeva se začali systematicky věnovat také podmínkám pro rekreaci. Ideálním způsobem podpory se staly ekologické a zábavné přírodní stezky, které poskytují lidem osvěžující zážitky, přitom přinášejí prospěch regionům i samotným lesníkům.

 

Budoucnost cyklistiky v přírodě není jednoduchá. Zachování dosavadní, pro cyklisty samozřejmé volnosti na lesních cestách a zlepšování podmínek pro rekreaci zcela závisí na shodě lesníků, ochranářů a politiků. Společný postup by měl přitom zajistit, aby nepřicházely zbytečné zákazy a omezení, ale naopak vhodná řešení, které dokáží využít potenciálu tohoto atraktivního, zdravého a k přírodě ohleduplného sportu. Konference ukázala, že ve světě osvědčený model přírodních stezek může velmi dobře fungovat i u nás. Vždyť vlastně nepřináší nic převratného. Budování přírodních chodníků bylo základem vzniku české chlouby — prvorepublikového turistického hnutí. Nyní se tuto tradici snaží oživit Česká mountainbiková asociace, která v Jablonci postavila ukázkový úsek nové rekreační stezky. Při její prohlídce, která byla součástí konference, sklidila uznání lesníků i ochranářů za svou ekologičnost, bezpečnost i dokonalé začlenění do přírody. Podle předsedy asociace Tomáše Kvasničky nyní zbývá vyřešit pouze právní zakotvení těchto stezek.

Zahraniční expert konference: Kdo je Daithi de Forge?

Manažer pro rekreaci v irských státních lesích. Když zástupci státních lesů v Irsku zjistili, že musí nabízet také vhodné podmínky pro rekreaci a odpočinek lidí, Daithi de Forge vypracoval na základě detailních analýz a studií přelomovou rekreační politiku podniku. Ta v praxi vedla k realizaci sítí přírodních stezek— tzv. singltreků. Úspěch projektů mu přinesl pozici poradce pro národní plánování stezek.

Petr Slavík, ČeMBA.

Foto: Tomáš Taich, Velo

Zdroj: http://www.mtbs.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů