Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zatkli neapolských kráľov odpadu

Zatkli neapolských kráľov odpadu

Talianska polícia zadržala podnikateľov napojených na mafiu za ilegálne skládky s toxickým odpadom.

NEAPOL, BRATISLAVA. Mafiáni z talianskej Camorry prišli o ďalšie milióny eur. Polícia v oblasti Neapola včera nasadila želiezka na ruky jedenástim podnikateľom, ktorých firmy boli zapojené do ilegálneho obchodu s odpadom.

Na tajných sklád­kach, často poľnohospodárskej pôde, ukladali domáci aj priemyselný odpad. Od zákazníkov prijímali aj zákazky na likvidáciu toxického odpadu, a to za ceny, ktorým legálne spoločnosti nemohli konkurovať, napísala agentúra ANSA. Polícia zadržaných obvinila z nezákonného nakladania s odpadom a zo znečisťovania životného prostredia.

Podnikatelia sú podľa polície napojení na mafiánsky klan rodiny Casalesiovcov. Justícia im odobrala majetok v hodnote 40 miliónov eur. Na zozname skonfiškovaného majetku je 45 bytov, niekoľko obchodov, hotel v rezidencii Castel Volturno a viaceré pozemky.

Zoznam mien podnikateľov zapletených do čierneho odpratávania odpadu poskytol polícii uväznený mafián Gaetano Vassallo, ktorý sa rozhodol spolupracovať s políciou. Tá sa tak dozvedela, že konzorcium firiem ovládalo trh s odpadom od konca 80. rokov.

Neapol sa zmieta v odpadkovej kríze od decembra minulého roku. Preplnené skládky nemali kde ukladať komunálny odpad a ten sa nahromadil v uliciach mesta. Dočasne ho odvážali za vysoké ceny do Nemecka. Nový premiér Silvio Berlusconi preto zvolal prvé zasadnutie vlády do Neapola, kde rozhodol o vybudovaní nových skládok.

http://www.sme.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů