Čtvrtek, 28. března 2024

Předvstupní fondy EU pomohly Jihlavsku k unikátnímu vodohospodářskému projektu

Možným zdrojem financování obdobného projektu v období 2007-2013 je Program rozvoje venkova či operační program Životní prostředí.
Předvstupní fondy EU pomohly Jihlavsku k unikátnímu vodohospodářskému projektu
Název projektu Jihlava WWTP and Sewer System Upgrading

Žadatel Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko

S úvahou o využití peněz z fondů EU přišel Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVK) v době, kdy evropská finanční pomoc v ČR teprve začínala. SVK se tak stal jedním z prvních zájemců o dotace z EU u nás. Samotný projekt byl zpracován v lednu 2001 a ve stejném roce EU odsouhlasila jeho spolufinancování ze zdrojů předvstupního fondu ISPA. Realizace začala v září 2004 a v prosinci 2007 byl projekt úspěšně ukončen.

Být první znamenalo na jedné straně čelit spoustě problémů spojených s projektem (chyběly zkušenosti, projevovaly se i nejednotné postupy centrálních státních orgánů), na druhé straně vnímat aktivní pomoc pracovníků Okresního úřadu v Jihlavě a jejich velkou snahu nenechat netradiční projekt padnout.

ČISTÍRNA A SPALOVNA V JEDNOM

Projekt zahrnoval rozsáhlou rekonstrukci jihlavské čistírny odpadních vod (ČOV) a výstavbu nových kanalizačních sítí pro město Jihlavu a přilehlé obce. Po provedené rekonstrukci je tato ČOV jediná svého druhu u nás, protože součástí tohoto zařízení je i spalovna čistírenských kalů. Dalším obrovským přínosem tohoto typu ČOV je zdvojnásobení její kapacity.

Fakt, že dotace z EU přicházejí postupně, z větší části dokonce až ve chvíli dokončení celého projektu, vedl k tomu, že v roce 2005 vypsal SVK veřejnou soutěž podle zákona o zadávání veřejných zakázek na poskytnutí úvěru, aby mohl být projekt předfinancován. Ve výběrovém řízení zvítězila Komerční banka, protože nabídla takové podmínky úvěru, které nejlépe vystihly požadavky investora, a to včetně úrokové sazby. Úvěrovou částku 70 milionů korun čerpal svaz postupně až do konce roku 2007 a její splatnost je sedm let, takže ke splacení úvěru dojde v roce 2014.

KLÍČOVÁ ROLE PROJEKTOVÉHO MANAŽERA

Možným zdrojem financování obdobného projektu v období 2007-2013 je Program rozvoje venkova či operační program Životní prostředí. Přestože dnes jsou s využitím dotací z EU již podstatně větší zkušenosti, než byly v době zahájení našeho projektu, zdá se, že nejednotnost postupu řídících orgánů částečně přetrvává. V každém případě se ale zlepšila informovanost žadatelů o dotace a jejich příjemců, neboť celá řada informací se dá najít na webových stránkách ministerstev, Státního fondu pro životní prostředí i krajských úřadů.

I když se podmínky pro nové plánovací období změnily, zkušenosti z prvního projektu uplatnilo město Jihlava i SVK Jihlavsko při přípravě dalšího projektu. Jednou z významných zkušeností, k niž jsme dospěli, je klíčová role projektového manažera a kvality i soustavnosti jeho práce po celou dobu příprav i realizace projektu.

Financování projektu

Projekt byl realizován z fondu ISPA

Celkové investiční náklady projektu 469 mil. Kč

Výše dotace z fondu ISPA (65 %) 305 mil. Kč

Výše úvěru od Komerční banky 70 mil. Kč

AUTOR: Jiří Vlach

SVK Jihlavsko
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů