Čtvrtek, 28. března 2024

Směrnice o odpadech je velký úspěch České republiky

Směrnice o odpadech je velký úspěch České republiky

Praha, 17. června 2008 

Nová rámcová směrnice o odpadech je velkým úspěchem politiky a našich vyjednavačů, říká ministr životního prostředí Martin Bursík. „Oproti původnímu návrhu Evropské komise, který prakticky liberalizoval obchod s odpady v Evropě se po tvrdých vyjednáváních podařilo prosadit, že členský stát bude mít možnost dovozy odpadů omezit nebo dokonce zakázat,“ vysvětluje ministr Bursík [1]. 

„Je s podivem, že náš postoj zpočátku aktivně nepodpořila dokonce ani jedna ze zemí Visegrádské skupiny, přestože mají s dovozy odpadů také své negativní zkušenosti. Podařilo se ale získat podporu jinde a prosadit tento princip po půldenní bitvě i na loňské červnové Radě EU pro životní prostředí v Lucemburku,“ říká Martin Bursík a dodává, že „obrovským úspěchem je i to, že se tento článek směrnice podařilo uhájit i v průběhu celého legislativního procesu.“ 

V praxi to znamená, že Česká republika bude moci i nadále omezovat a nepovolovat dovozy odpadů nejenom na skládky, ale i do spaloven. „Jde o to, aby dovážený odpad nezabíral kapacitu a nevytěsňoval tak odpad domácí. To by vedlo k velkému tlaku na budování nových kapacit a Česko by se tak mohlo stát kvůli nižším cenám středoevropskou spalovnou odpadů,“ varuje ministr. „To ale v žádném případě nechceme,“ dodává. 

Ministerstvo životního prostředí na evropských jednáních vždy hájilo princip blízkosti – tedy že odpad má být zlikvidován co nejblíže místu, kde vznikl, rozhodně tedy v zemi původu. „Kamiony naložené odpadem, brázdící Evropu směrem do států s nižšími cenami za spalování, opravdu nejsou naší vizí,“ vysvětluje Bursík. I ze spáleného odpadu zůstává zhruba třetina hmotnosti ve formě popela, navíc samotný transport je další zátěží pro životní prostředí. 

Poznámky:

[1] Evropská legislativa dosud umožňovala členským státům zakazovat dovoz odpadů ke skládkování a spalování. Evropská komise v návrhu nové směrnice počítala s maximálním uvolněním mezinárodních transportů odpadů do spaloven. Finální text směrnice nakonec díky aktivitě ČR zákaz na národní úrovni umožňuje, pouze jej podmiňuje souladem s národními plány nakládání s odpady.

Platný Plán odpadového hospodářství ČR, který určuje priority nakládání s odpady u nás, s dovozy odpadů do spaloven nepočítá.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů