Úterý, 23. dubna 2024

Liberec upraví bývalou skládku, z níž unikají škodliviny

Liberec upraví bývalou skládku, z níž unikají škodliviny

 Liberec -- Na bývalé skládce v Liberci -- Zlatém návrší začnou letos práce, díky nimž přestanou do řeky Nisa unikat škodliviny. Úprava asi čtyřhektarové skládky, kam se od konce 70. let do roku 1985 vozily průmyslové i domovní odpady z celého města, si vyžádá 60 až 70 milionů korun. Liberecká radnice dostane na zabezpečení skládky téměř 55 milionů korun od Státního fondu životního prostředí, řekl dnes ČTK náměstek primátora Milan Šír.

"Práce na skládce skončí v příštím roce vysázením zeleně. Odborníci skládku dlouhodobě mapují a v současné době překračují unikající škodliviny povolenou hranici jen mírně," uvedl Šír. Do Nisy přitéká ze skládky například příliš mnoho železa nebo hliníku.

"Při měřeních se nepřišlo na žádné zvláště nebezpečné škodliviny, kam patří například sloučeniny chromu a dalších těžkých kovů nebo ropné látky," uvedl Šír. Skládka vznikla za komunistického režimu na potoce a porušovala se tam technologická kázeň. Odpady se kromě jiného neválcovaly a vršily se do propustné vrstvy, kudy snadno protéká voda. Skládka se pohybovala, místy se propadala a teď jsou v ní až pětimetrové prohlubně.

"Škodliviny tečou do Nisy hlavně při silných deštích a při jarním tání. Výstavba čistírny odpadních vod by ale stála zhruba 50 milionů korun a na dalších 50 milionů korun by vyšly provozní náklady během deseti let. Odborníci proto navrhli jiné řešení, jak zamezit úniku škodlivin do Nisy," konstatoval Šír.

Stavební stroje vytvoří na skládce umělý kopec zeminy. Z výšky přibližně osmi metrů se bude svažovat k okrajům skládky, kde vzniknou příkopy. Stékající vodu odvedou až za skládku. Pod kopec zeminy umístí odborníci nepropustné rohože, které nedovolí, aby voda prosakovala do skládky. "Nejvíce peněz zaplatíme právě za rohože," podotkl Šír.

Skládka leží nedaleko od průmyslové zóny Sever mezi Libercem a Stráží nad Nisou. Odpady sahají přibližně do výšky pět až 20 metrů. "Po úpravách se ze skládky stane jakási přírodní oáza v blízkosti průmyslových hal. Už nyní tam botanici objevili zajímavé mokřadní rostliny a na zarostlou skládku se chodí pást srny," řekl Šír.

Miloslav Lubas

zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů