Pátek, 29. března 2024

Sdružení chystají stížnost EK kvůli špatným hlukovým mapám

Sdružení chystají stížnost EK kvůli špatným hlukovým mapám

Praha - Hlukové mapy pro Prahu, Brno a Ostravu jsou podle několika občanských sdružení chybné. Podají proto stížnost k Evropské komisi (EK), řekl dnes ČTK právník Michal Bernard z Ekologického právního servisu. Mapy pro aglomerace podle něho zahrnují menší území, než by podle předpisů měly. Na jejich základě vznikají akční plány s kroky, jak nadměrný hluk snížit.

Problém podle Bernarda je v tom, že třeba v případě pražské aglomerace byl hluk mapován jen na území metropole a už ne v prstenci kolem hlavního města, například v Roztokách, v Horoměřicích, Jesenici a Vestci. Je to podle Bernarda v rozporu s evropskou směrnicí i českou vyhláškou. V Brně a v Ostravě je to stejné. "Z map vypadla zhruba polovina území," uvedl Bernard.

Ministerstvo zdravotnictví, které mapy vypracovalo, podle něho o chybě ví a chce to prý vyřešit změnou vyhlášky, v níž by se změnila definice aglomerace. Podle Bernarda by to ale nebylo v souladu se směrnicí. Akční plány pro boj proti hluku mají být zpracovány zhruba do poloviny července. Bernard uvedl, že je nereálné, aby se hluk v územích, která z měření vypadla, do té doby dodatečně zmapoval.

Stížnost Evropské komisi by měla být podle Bernarda podána do dvou týdnů. Je možné, že se k ní připojí i některá brněnská sdružení a městské části a možná i některé obce kolem Prahy, uvedl právník. Stížnost by se tak týkala pražské i brněnské aglomerace.

Pokud by ji Evropská komise shledala oprávněnou, podle Bernarda by proti České republice zahájila řízení, případně by mohla být podána žaloba k evropskému soudu. ČR by v takovém případě mohla hrozit pokuta.

Hlukové mapy byly vedle tří aglomerací zpracovány rovněž pro silnice, po nichž projede víc než šest milionů vozidel ročně, pro vytížené železniční trati a letiště Ruzyně. Vyplývá z nich údajně, že nadměrný hluk trápí asi 300 000 lidí. V metropoli je to 120 000 obyvatel v noci a 106 000 přes den. Mapovaní v dalších místech by mělo pokračovat v roce 2012.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů