Pátek, 29. března 2024

Azazelo tleská Bémovi

Azazelo tleská Bémovi
Nedávno Václav Havel přirovnal Prahu s její přebujelou výstavbou a dopravními kolapsy k rakovině státu. Primátor Bém zkoprněl, oblil ho hněv a exprezidenta přirovnal k Azazelovi z Mistra a Markétky, který "je klasický kverulant a poštívač".

Jak by se ale Bulgakovův popichovač popásl nad rozhodnutím magistrátu povolit rozšíření pražské magistrály v oblasti Pankráce? Jako by sám Azazelův Mistr zatměl mozky radním, kteří požehnali vybudování nových sjezdů k plánovanému osmipatrovému kolosu s hypermarketem, na jehož střeše má parkovat až osm set aut.

Když letos v únoru nařídil Městský soud pražské radnici, že musí do roka snížit v části magistrály hluk ze 70 naměřených decibelů na povolených 45, radní bědovali: To nemůžeme stihnout. A odvolali se k Nejvyššímu soudu.

Jak se ukazuje, nebyla to umíněnost, ale chladný kalkul. Zastupitelé nehrají o čas, ale bojují o zrušení průlomového soudního rozhodnutí. Právě jeho existence by mohla být rozhodující v žalobě, kterou proti "zhutnění" magistrály podal Atelier pro životní prostředí.

Radní dobře vědí, že vyvolají poprask. Přesto raději jdou na ruku vždy vděčným investorům než občanům sužovaným hlukem. Potměšilý Azazelo by jim pošeptal, že se stejným pohrdáním lidmi jejich předchůdci rozhodli o výstavbě samotné magistrály mrzačící město.

jiri.leschtina@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů