Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nové dluhopisy UniCredit Bank Green Technologies 2011. Nabídka je rozdělena pro dynamické a konzervativní investory se střednědobým investičním horizontem. Podkladové aktivum je tvořeno košem akcií třiceti společností, které dodávají, případně využívají technologie a zařízení pozitivně ovlivňující stav životního prostředí. Bezpečnost je zajištěna garancí 95 nebo 100 procent investovaných prostředků. Po šesti měsících je výnos osvobozen od daně z příjmu.

Společnost Piaggio, výrobce mimo jiné populárních skůtrů Vespa, chystá nové modely HyS. Jedná se o skůtry s hybridním pohonem schopné nabíjení ze zásuvky. Nový hybridní pohonný systém poskytne až o 85% vyšší akceleraci, přitom nevyžaduje žádné úpravy zevnějšku dosavadních modelů Vespa LX, Piaggio X8 nebo MP3. Spotřeba nových hybridních skůtrů se má pohybovat kolem 1,3 l/100 km a dojezd skůtrů je 20 km pouze na elektřinu. Baterie umístěné pod sedlem se dobíjejí jak pomocí brždění, tak i motorem. Produkce nových skůtrů má začít už příští rok, ceny zatím nebyly stanoveny.

Obavy z těžby uranu jsou zbytečné, ministerstvo životního prostředí nedá souhlas ani k průzkumu, ani k těžbě uranové rudy v Podještědí, ujišťoval včera v Českém Dubu na Liberecku ministr životního prostředí Martin Bursík starosty tamních měst a obcí a ekologické aktivisty. Jednání sice místní uklidnilo, protesty proti těžbě uranu v této oblasti to prý ale nezastaví.

Japonská letecká společnost Japan Airlines plánuje zkušební let stroje Boeing 747 poháněného zčásti biopalivem. Hodlá tak přispět k omezování emisí skleníkových plynů.
Společnost plánuje využít novou generaci biopaliva vyrobeného z nepoživatelných materiálů, aby ušetřila potenciální zdroje potravin.
Využití biopaliv již začaly zkoumat i letecké další firmy. Britské aerolinky Virgin Atlantic v únoru jako první na světě uskutečnily let komerčního letounu poháněného zčásti biopalivem. Německá Lufthansa se zase ve svých ekologických cílech zavázala k využívání biopaliv a ke snížení emisí oxidu uhličitého o čtvrtinu do roku 2020

V Praze se setkali vedoucí pracovníci dvou provozovatelů přenosových soustav - společností Vattenfall Europe Transmission a ČEPS. Otevřeli novou etapu intenzivní spolupráce mezi oběma sousedícími elektroenergetickými soustavami, s cílem přispět ke zvýšení spolehlivosti zásobování elektrickou energií a podporovat iniciativy zaměřené na efektivní fungování trhu s elektřinou a na zapojení elektřiny z obnovitelných zdrojů jako jednoho z bodů evropské politiky ochrany klimatu. Nově zahájené aktivity se týkají koordinace provozu, zlepšení koordinace plánování investic do elektrických sítí, integrace elektřiny z větrné energie a vzájemné komunikace. Budou rovněž vyvinuty jednotné postupy umožňující efektivní koordinovaná řešení mimořádných situací v elektrizačních soustavách.

Automobily jsou součástí každodenního života a zároveň významným zdrojem emisí CO2 (12 % v EU). Proto Evropská komise předložila návrh legislativy vyžadující snížení emisí u nových automobilů na 130 g/km do roku 2012 a snížení o dalších 10 g/km ve stejném termínu prostřednictvím dalších legislativních opatření.  Směrnice 1999/94, která upravuje dostupnost informací pro spotřebitele o spotřebě paliva a emisích CO2 při prodeji nových osobních automobilů, by měla být novelizována. Proto Evropská komise otevírá veřejnou konzultaci,ve které se chce dozvědět názory veřejnosti na dostupnost zmíněných informací. Konzultace je formou on-line dotazníku otevřena do 28. července 2008.

Konzultace

Směrnice

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů