Sobota, 20. dubna 2024

Množství vytříděných plastů v Praze stoupá, materiálově se jich ale využívá pouze 50 %

Množství vytříděných plastů v Praze stoupá, materiálově se jich ale využívá pouze 50 %

V roce 2007 se v Praze do žlutých kontejnerů vytřídilo cca. 9643 tun plastů, asi 8,1 kg na jednoho obyvatele. Na výrobu nových produktů se využila zhruba polovina plastů a zbytek putoval jako alternativní palivo do cementáren. Jedním z důvodů, proč lze materiálově využít jen polovinu svezených plastů, je vysoký podíl jiného odpadu.

Zbytek po dotřídění, z kterého se vyrábí alternativní paliva, je podle náhodného rozboru složen asi z 30 % tvrdých plastů, 20 % gumy a textilu, 15 % papíru, 5 % kabelů a bužírek (PVC), 4 % kovů a skla, 4 % polystyrénu, 2 % zdravotního materiálu, 2 % dřeva a molitanu. Jedním z dalších důvodů proč nelze plast třídit účinněji je podle Milana Havla z Arniky široký sortiment plastů na trhu. „Pokud by se například kelímky na jogurty vyráběly pouze z jednoho typu materiálu, šly by snadněji třídit a následně lépe využít na další zpracování,“ vysvětluje Havel.

V Praze se v současné době třídí plast z kontejnerů na ruční dotřiďovací lince, kde se vybírají plasty vhodné pro další zpracování. Hlavně jsou to PET láhve, polyethylenové fólie, duté obaly a tvrdé plasty. Víc firma EKO-SUNRISE není zatím schopna vytřídit, ale do budoucna zvažuje možnost rozšíření třídících linek, což by zlepšilo současný stav.

PŘÍLOHY:
1. Více informací o nakládání s odpady v Praze najdete na internetových stránkách MHMP.

2. Prevenci vzniku odpadů a nakládání s odpady v Praze se věnuje nová výstava Arniky, kterou jsme připravili v rámci projektu "Předcházej a recykluj", a který podpořil Magistrát hlavního města Prahy a Ministerstvo životního prostředí ČR. Naleznete ji ZDE.

3. Tabulku průměrné roční produkce vytříděných odpadů na obyvatele Prahy najdete ZDE.

Zdroj: http://odpady.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů