Pátek, 19. dubna 2024

Znečištění vody a hromadění odpadů jsou podle Čechů nejvážnější problémy životního prostředí

Znečištění vody a hromadění odpadů jsou podle Čechů nejvážnější problémy životního prostředí

Nejzávažnějším ohrožením pro světové životní prostředí je podle Čechů a Češek znečištění pitné vody a hromadění odpadů. Jen s těsným odstupem pak v dnes zveřejněném průzkumu veřejného mínění CVVM zmínili nedostatek pitné vody a úbytek deštných pralesů. Tři čtvrtiny lidí považují za závažný problém také klimatické změny.

 

„Je vidět, že lidé vnímají ohrožení životního prostředí velmi intenzivně,“ komentoval výsledky šetření ministr životního prostředí Martin Bursík.

 

Více než čtyři pětiny dotázaných mezi vážné problémy řadí vyčerpání surovin a úbytek přírodních druhů. Velká většina respondentů rovněž vnímá jako problematické znečišťování zemědělské půdy a přelidnění planety.

 

„Součástí řešení zmíněných problémů ovšem může být každý jeden z nás,“ dodává ministr Bursík. Při dotazu jak šetrně se sami respondenti chovají k přírodě se Češi a Češky nejčastěji hlásili k třídění běžného (81 %) a nebezpečného (71 %) odpadu. V případě dalších alternativ však již osobní aktivita klesá. Necelá polovina uvedla, že šetří energií a vodou, výrobky šetrné k životnímu prostředí pak nakupuje 29 % dotázaných. Nejméně ochotní jsou lidé omezit jízdu autem (12 %), stejně jako preferovat při nákupech potraviny v biokvalitě (12 %). Lidé ale často nemají šanci chovat se k životnímu prostředí šetrně. Ve většině obcí například zatím chybí nádoby na třídění bioodpadu, nápojových kartonů (tzv. „tetrapaků“) či nápojových plechovek. To by měl napravit nový zákon o odpadech, který MŽP předloží na podzim k veřejné diskusi. „Musíme lidem ekologicky odpovědné chování usnadňovat a ne komplikovat“, říká ministr Bursík.

 

„Na ministerstvu jsme začali sami u sebe a snažíme se hledat stále nové způsoby, jak snížit negativní dopady každodenní práce úřadu a jeho zaměstnanců na životní prostředí,“ uvedl Úředníci například důsledně třídí odpad, mají k dispozici stojany na kola, používají saponáty a mýdla šetrná k životnímu prostředí, po rekonstrukci se snížila energetická náročnosti budovy MŽP na polovinu a navíc na střeše přibyla vlastní solární elektrárna. Ministerstvo také postupně přechází na elektronický systém vlastní vnitřní komunikace. Dlouhodobým cílem MŽP pak je ozelenění celé české státní správy.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů