Pátek, 26. dubna 2024

Bakala získal důl Debiensko

Bakala získal důl Debiensko
Těžařské firmě NWR, kterou ovládá finančník Zdeněk Bakala, se včera otevřela cesta k zásobám uhlí v jihopolském dole Debiensko. Právě tato zpráva přispěla k tomu, že se akcie NWR na pražské burze včera nepropadly tak, jako většina ostatních titulů. Naopak - dokonce mírně posílily.

"Dceřiná firma NWR - polská Karbonia P - obdržela povolení k těžbě uhlí v dole Debiensko. Těžit bude moci i v hloubkách větších než 700 metrů," oznámila včera podle agentury Reuters mluvčí polského ministerstva životního prostředí Elzbieta Strucka. NWR chce po získání licence ihned zahájit přípravné práce na obnovu těžby. Nový důl tu chce dokončit do pěti let.

Větší hloubky nevadí

Když koncem 90. let padlo rozhodnutí o zavření debienského dolu, odhadovaly se tu zásoby na 340 milionů tun. Sloje jsou ale obtížně přístupné. NWR plánuje, že vybuduje nové šachty a zpřístupní asi 190 milionů tun uhlí. Jak ale tvrdí hlavní polský geolog Henryk Jacek Jezierski, který žádost NWR schválil, vytěžit se dá jen asi polovina.

Těžba v Debiensku se podle Bakalových lidí bude vyplácet - jednak proto, že cena uhlí na světových trzích od konce 90. let stoupla, jednak jsou dnes dobývací technologie pokročilejší.

Podle deníku Rzeczpospolita obnova zavřeného dolu v Debiensku přijde asi na 600 až 800 milionů eur (asi 20 miliard korun). Bakala tu chce těžit zhruba čtyři miliony tun uhlí ročně - téměř tolik, jako dvě klíčové šachty největšího evropského producenta uhlí - polské firmy Kompania Weglowa. NWR zaměstná v Debiensku asi tři až čtyři tisíce lidí.

Vstup do polského hornictví je sice pro osud NWR klíčový, na druhou stranu se nedá čekat, že udělení licence katapultuje cenu Bakalových akcií do nových výšin: trhy s ní podle analytika Petra Nováka z Atlantik FT už předem počítaly.

Novák však soudí, že včerejší zpráva i tak investory potěšila. "Zvláště ti konzervativnější, kteří chtěli mít jistotu, mohou reagovat nákupem. Pokud zítra americké kapitálové trhy otevřou obchodování s poklesem, mohly by tomu tlaku akcie NWR odolat," říká Novák. Na druhou stranu podle něj přetrvává tlak na vybírání zisků, neboť titul od vstupu na burzu před dvěma měsíci posílil o 40 procent. Také Jakub Židoň z České spořitelny se domnívá, že Debiensko je už dnes v cenách akcií NWR zahrnuto. "Udělení licence se čekalo, krátkodobě to může mít na akcie pozitivní dopad," říká analytik. Na cenu přes 600 korun by se však podle něj titul mohl dostat pouze v tom případě, že by ceny uhlí zůstaly na dnešních vysokých úrovních.

Debiensko by mělo podle Židoně pomoci nahradit kapacity, které má NWR v Česku a které se budou postupně vyčerpávat. Ostravsko-karvinské doly, kde NWR těží dnes, totiž budou postupně snižovat produkci. "Je otázka, jak rychle se podaří šachtu v Debiensku zprovoznit, a kdy se tam začne těžit," říká Židoň. Kdyby se Bakalovi podařilo zprovoznit debienský důl rychleji než do pěti let, o kterých dnes mluví šéfové firmy, mohlo by to podniku dokonce zvýšit těžební kapacity a zvednout její zisky.

Nezůstane u Debienska?

Kromě Debienska má NWR v Polsku další plány. Zajímá se o převzetí šachty Bogdanka, kterou stát připravuje k uvedení na burzu. Včera citoval server rp.pl náměstka polského ministra financí Krzystofa Zuka, podle něhož by investoři měli mít možnost získat akcie Bogdanky začátkem příštího roku.

NWR také usiluje o to, aby mohla z české strany těžit uhlí polského dolu Morcinek, který leží na česko-polské hranici a v podzemí sousedí s šachtou ČSA Ostravsko-karvinských dolů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů