Středa, 24. dubna 2024

Skládka v Medlově bude vyrábět elektřinu z bioplynu

Skládka v Medlově bude vyrábět elektřinu z bioplynu

Medlov (Olomoucko) - Skládka komunálního odpadu v Medlově na Olomoucku bude od začátku července dodávat do distribuční sítě elektřinu vyrobenou z bioplynu. Vybudování zařízení na produkci elektřiny, které již jede ve zkušebním provozu, si vyžádalo asi deset milionů korun. Investici uhradila společnost Ústav využití plynu Brno, která soustavu provozuje. ČTK to řekl Marek Juráň z uničovské radnice, která je spoluvlastníkem skládky.

Elektřinu z bioplynu budou podle něj vyrábět dvě kogenerační jednotky s celkovým výkonem 300 kilowatt. "V běžném provozu budou vyrábět přibližně 250 kilowatt. Část vyrobené elektřiny bude využívat skládka ke svému provozu, většina se bude prodávat do běžné sítě," uvedl Juráň. K návratnosti investice, která si vyžádala zhruba deset milionů korun, řekl, že je spočítaná na sedm až osm let.

Zařízení vybudoval a provozuje Ústav využití plynu Brno. Provozovatelem samotné skládky je společnost Eko-Unimed, kterou vlastní město Uničov a obec Medlov. "Ústav pro využití plynu nám bude platit poplatek ze vyrobené kilowatty," upřesnil jednatel firmy Eko-Unimed Dušan Šandera.

Skládka odpadu v Medlově funguje od podzimu roku 1993. V současné době je zaplněná asi ze dvou třetin a je v ní uloženo 396 000 tun odpadu. Vybudování skládky ve dvou etapách stálo 42 milionů korun. Město Uničov a obec Medlov nyní plánují rozšíření skládky. V následujících dvou letech do ní chtějí investovat kolem 30 milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů